U povodu obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) u Staroj Gradskoj Vijećnici u Zagrebu u subotu 15. listopada održana je svečana akademija

DSC08085

Prof. dr. Ana Planinc-Peraica, predsjednica HKLD-a uručila je na svečanoj akademiji priznanje-pohvalnicu mr. sc. Stjepanu Katiću. Katić je priznanje dobio kao urednik web stranice www.hkld.hr, za organizaciju povezivanja među članovima te sudjelovanje u organiziranju likovnih izložbi i kolonija u prostoru HKLD-a i drugi angažman. Inače, Katić je član UO HKLD Zagreb i utemeljitelj portala Akademija-Art koji je ove godine obilježio 10 godina postojanja

Na početku programa prisutni su minutom šutnje odali počast preminulim članovima HKLD-a. Pozdravne telegrame HKLD-u o obljetnici uputili su između ostalih i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico.

Uslijedili su pozdravi predstavnika strukovnih medicinskih udruga, kao i međunarodnih udruga, HAZU, izaslanice predsjednice RH, te predsjednika Skupštine Grada Zagreba.

25 HKLD 15 10 2016 451

Okupljenima se obratio i akademik Reiner, i sam član HKLD-a koji se prisjetio početaka, te naglasio kako je inicijativu za osnivanje društva pokrenula skupina hrabrih ljudi. Spomenuo je, kako je od početka bilo članova dvije generaciju: roditelja i djece liječnika. Osvrćući se pak na kulturu života i smrti, rekao je “to je nešto o čemu moramo svi razmišljati, je duboko vezano uz naš liječnički poziv. Kultura života je smisao našeg poziva. Bez njegovanja kulture života, bez pristupa tome čemu sve što radimo?”

25 HKLD 15 10 2016 474

Osvrt na 25-ogodišnji hod HKLD-a dala je prof. dr. Ana Planinc-Peraica, predsjednica HKLD-a od 2015. godine. Društvo je osnovano 16. veljače 1991. godine u velikoj dvorani Rezidencije Družbe Isusove u Palmotićevoj koja je bila premala da primi sve zainteresirane, jer je skupu nazočilo više od 200 sudionika-liječnika iz trideset gradova. Osnivačkoj skupštini je nazočio i tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, a za predsjednicu je izabrana dr. Margarita Peraica. Nakon osnivanja društva koje je pobudilo veliki interes liječnika i drugih visokoobrazovanih djelatnika u zdravstvu. Društvo tako okuplja liječnike, stomatologe, farmaceute i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu s ciljem promicanja kršćanskih etičkih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti. Ova načela članovi HKLD žele svjedočiti osobnim životom i stručnim djelovanjem, a kako je navedeno u Statutu Društva u ostvarenju svojih ciljeva Društvo obavlja sljedeće djelatnosti: potiče etičko-moralnu, zdravstvenu i stručnu izobrazbu svojih članova prema zahtjevima vremena i nauku Katoličke crkve; unosi u djelatnost zdravstva vrednote kršćanskog života koje svjedoči vlastitim primjerom; njeguje duh istinskog služenja i poštovanja ljudske osobe u postupku s bolesnim čovjekom; zauzima se za primjenu razumnih i najboljih postupaka u čuvanju zdravlja, sprečavanju, prepoznavanju i liječenju bolesti te oporavku bolesnika; brine se za dostojanstvo liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika kao i za dolične i sigurne uvjete rada u njihovu zvanju; po pozivu svojim stručnim znanjem služi učiteljstvu Crkve; promiče katoličke moralno-etičke stavove u medicinskoj znanosti i praksi.

Predsjednica Planinc-Peraica je također naglasila, kako su na samom početku u ratnim okolnostima članovi društva organizirali tečajeve prve pomoći, ali i pomoć izbjeglicama.

Nadalje je spomenula sljedećeg predsjednika prof. Antuna Švajgera, kasnije akademika za čijeg je desetogodišnjeg mandata osnovano je deset podružnica. Treća predsjednica bila je doc. Marija Žagar (2003.-2007.) koja je posebno isticala važnost pobožnosti, organizirala je zajedničke duhovne vježbe za članove društva. Doc. dr. Marica Miletić-Medved (2007.-2011.) posebno je upozorila na nove struje u hrvatskom društvu koje nastoje rušiti kršćanske vrijednosti i kršćanski svjetonazor. Nakon nje, predsjednik je bio dr. Franjo Turalija (2011.-2015.) koji je pokazao da u društvu ima puno novih ideja, vitalnosti i da ne posustaje.

Aktualna predsjednica istaknula je kako se rad HKLD-a odvija se u podružnicama kojih danas ima 24 s ukupno oko 1500 članova.

25 HKLD 15 10 2016 355

Društvo djeluje i kroz nekoliko sekcija: Sekcija za odgoj i obrazovanje, Sekcija za tisak, Karitativna sekcija, Sekcija farmaceuta, te odbora i radnih grupa (Odbor za financije, Odbor za prostor, Radna grupa za medicinsku bioetiku i dr.) i Sekciju mladih. Sekcija mladih HKLD okuplja oko 350 studenata završnih godina studija zdravstvenih usmjerenja (medicine, stomatologije, biokemije, farmacije, i sl.) te pripravnike i mlađe kolege do navršene 35. godine života. Kroz ovu Sekciju nastoji se mlade članove HKLD temeljitije educirati i pripremiti za svakodnevni stručni rad, ali i moralno izgraditi u promicanju i svjedočenju kršćanskih etičkih načela.

Članovi HKLD-a aktivni su i na međunarodnom planu. U toj prigodi prof. dr. Ana Planinc-Peraica spomenula je i članova HKLD-a dr. Ivana Šretera koji je 18. kolovoza 1991. otet, mučen i ubijen, bio je mučenik za domovinu. Članovi podružnice Pakrac-Lipik-Daruvar kao i svi članovi HKLD s pijetetom čuvaju uspomenu na njega.

Na kraju akademije dodijeljene su priznanja HKLD-a. Zlatna povelja dodijeljena je doc. dr. Mariji Miletić-Medved, dr. Maji Peraica, biskupu prof. dr. Valentinu Pozaiću, koji je predvodio zahvalno misno slavlje, dr. Franji Turaliji i prof. dr. Niki Zuraku, te posmrtno dr. Ivana Šreteru. Dodijeljene su i povelje i zahvalnice dr. Otu Kramlu, prim.dr. sc. Roku Čivljaku, mr. sc. Stjepanu Katiću i dr.

Uz uglednike iz političkoga i društvenoga života, svečanosti je nazočio je i dopredsjednik Europskog udruženja katoličkih liječničkih društava (FEAMC) Vincenzo de Filippis i dopredsjednik Svjetske udruge katoličkih liječnika (FIAMC) Ermanno Pavesi. U glazbenom dijelu akademije sudjelovao je zbor Zagrebačkih liječnika pjevača sa solisticom Blatkom Tkalčić, mezzosopran, pod ravnanjem prof. Ive Juras uz klavirsku pratnju Leonarda Bergovca. Program je vodila Tanja Baran. IKA

Stjepan Katić 25 HKLD 15 10 2016

Leave a Reply