Održana jubilarna XX. Likovna Kolonija “Ploče 2016”

LK Ploce naslovnica

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Pločama (POU) 22. listopada 2016. godine održala se jednodnevna jubilarna XX. Likovna kolonija “Ploče – 2016”

Na koloniji su sudjelovali umjetnici iz Hrvatske, susjedne republike BiH i dvije gošće slikarice iz Engleske.

Umjetnike je dobrodošlicom dočekala ravnateljica POU-a Marija Grgurinović Bebić, gradonačelnik Grada Ploče Krešimir Vejić, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Marija Vučković, slikar Jure Jovica koji je ujedno voditelj kolonije i Drago Krstičević kao djelatnik POU-a u čijem se okruženju kolonija i održala.

001 1 icture 13 12 2010 035a

Domaćini su im, nakon kratkih govora dobrodošlice, poželjeli ugodan boravak i plodonosan rad, a slikari iz Ploča, koji po tradiciji nisu sudjelovali u stvaranju već su i ovog puta bili u ulozi dobrih domaćina.

U sklopu kolonije otvorena je i izložba slika rano preminulog slikara/umjetnika, velikog prijatelja POU Ploče, Anđelka Matića Uče.

Umjetnici koji su obilježili ovu likovnu koloniju: Ante Dragobratović, Baldo Božović, Branka Đerek, Brenda Carley, Cvjetana Bazina Periša, Diana Jurić-Marić, Dragan Kordić, Edo Unković, Franica Čerebić, Ivan Oberan, Jagoda Jakir, Jagoda Lasić, Jean Perkins, Josip Škerlj, Joško Čizmić, Luca Đuroš, Maca Lučić, Mirica Dubčić, Miro Stamatović, Mirsada Mustapić, Mišo Baričević, Nena Gligorov, Nikša Erceg, Nino Dubčić, Tonći Alač-Dugi, Vedran Grabovac, Zlata Lučev, Živko Mustapić

Slika2

Koloniju je uveličao i dolazak dvaju poznatih likovnih kritičara; prof.dr. Tonka Karamana, povjesničara umjetnosti i Marina Ivanovića, prof. povijesti i umjetnosti iz Dubrovnika.

Umjetničkim djelima prevladavala je tehnika ulja, akrila, akvarela i kombiniranih tehnika.

Slika3

Nakon plodonosnog rada koji je potrajao do poslijepodnevnih sati i bogate trpeze koja je potom slijedila, umjetnici su se zahvalili organizatorima te zaželjeli novi susret iduće godine.

Umjetnička djela, koja su nastala kao rezultat rada spomenutih umjetnika, nadopuniti će fundus slika Grada Ploča koji je financirao ovaj kulturni projekt.

Priredio Velimir Penović, član Likovne radionice POU Ploče i suradnik Akademija arta

Slika4