Skip to content

Održani Kutinski dani znanosti i umjetnosti

iv zbor2

Napisao: Dragutin Pasarić
Snimila: Gordana Pelin

Fizičarka dr. sc. Ivana Tucaković oduševila mlade rodnog grada

KUTINA – U organizaciji Ogranka Marice hrvatske u Kutini u petak održani su Kutinski dani znanosti i umjetnosti posvećeni dr. Gustava Barona, (Kutina 1847. Zagreb 1914,) rektoru Sveučilišta u Zagrebu, generalnom vikaru Zagrebačke nadbiskupije i osobitom dobrotvorU rodne Kutine. Započeli su 2000. godine uz podizanje njegova spomen-poprsja (autor Josip Fluksi). Nositelji tema uz Kutinske dane znanosti i umjetnosti su učenici – mladi istraživači Srednje škole Tina Ujeviča, a koja je domaćin okupljanja.. U ime Ogranka MH voditeljica projekta iz spomenure škole je profesorica Vesna Jakovljević.

Posljednjih godina skup je posvećen znanstvenicima koji su srednju školu polazili u Kutini. Gošća sadašnjem naraštaju srednjoškolaca bila je dr. sc. Ivana Tucaković, suradnica na stručnim poslovima u Laboratoriju za radioekologiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. U istraživanju okoliša primjenjuje nuklearne analitičke metode i tehnike prateći stanje radioaktivnosti s posebnim težištem na rijeke Savu i Dunav te priobalne vode Jadranskog mora.

iv ivana

Prva je znanstvenica koja je učenicima pripremajući ih za visokoškolsko obrazovanje na pitanje novinara njihovog školskog lista Augustin uz studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu govorila i o stjecanju doktorata na jednom inozemnom sveučilištu konkretno u Rimu. Doktorski rad izradila je na tamošnjem Nacionalnom institutu za nuklearnu fiziku. Osim u Italiji uz stjecanje doktorata bila je sudionica više međunarodnih konferencija i radionica u Grčkoj, Njemačkoj, Poljskoj… Kao mlada znanstvenica zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković nedavno se vratila iz SAD-a s konferencije o tehnikama mjerenja niskih radioaktivnosti.

Baron MH

Mlada tridesetogodišnja znanstvenica koja ima i završenu srednju glazbenu školu (smjer gitara s uspjesima na međunarodnim natjecanjima), dočekana je nastupom Pjevačkog zbora škole pod ravnanjem prof. Ivanke Baćo, To je na nju ostavilo vidljiv dirljiv dojam Noi i ona je sudionike skupa također obradovala. Rekla je kako se unatoč ponuda iz inozemstva vratila u domovinu uvjerena da i tu može nastaviti uspješnu radnu i znanstvenu karijeru. Izjava je izazvala dugotrajni spontani pljesak mlade publike,

See also  Prijatelji se oprostili od Ane Karić

Na takovom opredjeljenju dr. sc. Ivani Tucaković čestitao je njezin gimnazijski profesor matematike prof. Damir Petravić, inače aktualni zamjenik gradonaćelnika Kutine. U ime domaćina Srednje škole Tina Ujevica to je učinila pedagoginja prof. Ivana Kovačić, a u ime Ogranka MH u Kutini dopredsjednica prof. Katarina Brkić.

iva publika