Skip to content

Vladimir Janušić: ISKUŠAVANJE STANJA

janusic vladimir 01

Gradska galerija Fonticus Grožnjan predstavlja
Vladimir Janušić
ISKUŠAVANJE STANJA
samostalna izložba, hommage

otvorenje: subota, 22. 10. 2016., u 19.00 sati

Kustos: Eugen Borkovsky

ISKUŠAVANJE STANJA

Umjetnički opus Vladimira Janušiča ispunjen je eksperimentiranjem vizualnim sredstvima. Njegove likovne radove karakterizira pozicija kreativca koji je najčešće na rubu propitivanja kinetike i kolorizma, objekta u prostoru i plošnog rada, referiranja na već spoznato i uvođenja novih rješenja. Kinetičke skulpture/objekti jedno su od područja njegovih istraživanja. Zanimljivi i dosjetljivi oblici bivaju ogoljeni. On često minimalistički prisvaja, određuje, ili oblikuje prostor i našoj senzibilnosti ostavlja slobodu doživljaja.

Ova izložbena prezentacija predstavlja manji izbor njegove zaostavštine. Neki radovi su iz Likovnog fundusa Grožnjan, a neki posuđeni iz privatnih zbirki. Prisutan je izuzetni kinetički objekt izveden jednostavnim materijalom: tankom metalnom žicom i komadićima željeznog debljeg lima. Vizualni sklad kompozicije preklapa se s tehničkim rješenjem fizikalne ravnoteže. Tu su dijelovi njegova opusa u kojem je istraživao moguću dimenzionalnost linije. On, strogo kontrolirano, proračunato ali maštovito izvodi ispupčenja i utore rada. U presjeku trokutasti, ovi oblici se nižu tvoreći obojene reljefne kvadrate. Njegove trodimenzionalne linije strogo su geometrijski određene. Draž, specifičnu ljepotu i raspoloženje koje izaziva ovaj rad otkrivamo krećući se prostorom jer umjetnik svaku plohu boji određenom bojom pa, uz kretanje doživljavamo promjenu snažnog kolora. Komunikaciju s promatračem Vladimir je usklađivao sa svojim umjetničkim predmetima. On je nudio fizikalnu komunikaciju. Na nekim je radovima posjetilac mogao intervenirati micanjem, dodirivanjem, ili zaljuljavanjem elemenata rada.

Okušavajući se slikarskim medijem, Janušić se predstavio ciklusom slikarskih radova. Tada je komentar glasio: „…Svim radovima zajednička karakteristika, motiv i poticaj, su proživljene situacije i oslikavanje unutarnjih stanja senzibilne duše. Intimistički radovi slikara Vladimira Janušića nose bogate impresije pretočene u apstraktne kompozicije. Impresije izazvane realnošću, u ovom su ciklusu pretočene u svojevrsne holograme energetskih polja. Prisutan je ugašeni kolor, ali ipak snažne kombinacije boja na nekim radovima kao i kontrolirana gesta. Spektar je sužen na tonove boja koje autor snažno doživljava. Plošni prikaz stanja. Lirska apstrakcija. Žestina geste naglašena je i kolorom. Kao da nam je podastrta kolekcija doživljaja suodnosa paralelnih stanja…“.

See also  Selektirani, kolektivni, tematski, likovni projekt CRNO / BIJELO

Ovog umjetnika sjećamo se i po zanimanju za svjetlosni medij. Poznajemo ga po odličnim fotografijama. Na njima se umjetnik bavio detaljem, isječkom stvarnosti i postizao zavidne rezultate. Sjećam se i kolekcije radova crno-bijelih printova s motivima reduciranog pejzaža na rubu apstrakcije. Oni su, kao i radovi na večerašnjoj izložbi, ostavljali snažan dojam i otkrivali bogati unutarnji život umjetnika.

janusic vladimir 04

Kao fizičar i elektroničar, bavio se i znanstvenim radom. Njegovi pronalasci i patenti idu u neku drugačiju kategoriju koju bi trebala obraditi neka znanstvena institucija. Iz razgovora sa njime saznajem da je poštovao spoznaju organiziranog kaosa i teorija relativnosti s početka 20. stoljeća, koji su otvorili novo shvaćanje i poljuljali uvjerljivost kartezijsko-newtonovskog sustava. Poštovao je princip determiniranosti koji je ukazao da se ne može sa sigurnošću precizno odrediti uzroke, položaj i vrijeme događanja u osjetilnom i materijalnom svijetu. Vladimir je duboko bio svjestan da možemo tek odrediti postojeće tendencije događanja. Da se Svijet i univerzum pokazuju kao organska, ekološka i nadasve interaktivna cjelovita pojava. Nasmiješio se kad je vidio da se rabe i uvažavaju pojmovi fraktali, bozoni, strune. Ovdje prezentiramo njegove likovne radove u kojima smo mogli često pronalaziti rješenja koja su nastala upravo njegovim kreativnim zanimanjem za znanost.

Tijekom njegova života i rada na Grožnjanu, bivao je aktivan u mnogo grupnih, reprezentativnih projekata. Često je vizualnim radovima odgovarao, obrađivao teme zadanih kolektivnih, selektiranih izložbi. Tako je svojim radovima bivao prisutan u mnogim projektima grožnjanskog likovnog kruga, ali i na mnogim gostovanjima.

Ovo prisjećanje na njegov maštovit i bogat stvaralački rad nije dokumentaran niti monografski određen. Njegov prerani odlazak zaustavio ga je usred dogovora za samostalnu izložbu novih radova u grožnjanskoj gradskoj galeriji Fonticus. Ova prezentacija izgovara počast i poštovanje našem prijatelju, umjetniku, aktivnom stanovniku Grožnjana u čijem statusu Grada umjetnika je Vladimir aktivno sudjelovao.

Vladimir Janušić Švicarac, je zaista znao da su kreativnost i igra putovanja u nepoznato. Pomiriti spoznato sa svojim osjećajima i senzibilno reagirati oblikom može samo umjetnik. Bez kalkulacija. Igrajući se. Naravno, temeljem obrazovanja, iskustva, senzibiliteta. Umjetnik-igrač je kao putnik koji se usuđuje krenuti u nepoznato. Rizik gubitka maleni je ulog u odnosu na zadovoljstvo igrača. Jer: igra je jedino igra kad se igra radi igre. Kad se igra radi rezultata, onda se to zove borba. Vladimir je bio u pravom smislu rijeći Homo ludens. Čovjek igrač.

See also  Matija Debeljuh: Vrijeme koje nestaje

Eugen Borkovsky, X. 2016.

janusic vladimir 07

Vladimir Janušić rođen je 1947. godine. Po formalnoj edukaciji bio je elektroničar, a kao umjetnik autodidakt. Ostvario je nekoliko značajnih znanstveno-tehničkih pronalazaka. Na području likovnosti zapaženo je izlagao na više izložbi u domovini i inozemstvu. Za svoj rad dobitnikom je nekoliko nagrada i priznanja. Živio je u Švicarskoj i na Grožnjanu, gdje je imao studio. Preminuo je 10. I. 2016. godine.

 

POLIVALENTNI KULTURNI CENTAR GROŽNJAN / CENTRO CULTURALE POLIVALENTE GRISIGNANA

GROŽNJAN Grad umjetnika 1965 – 2016 GRISIGNANA Cittá degli artisti