Skip to content

Libija pet godina nakon ubojstva Gaddafija

2cba84

Od najprosperitetnije države na afričkom kontinentu do jedne od najvećih humanitarnih katastrofa na planeti

Danas, 20. listopada navršava se točno pet godina od kada je svirepo ubijen lider Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije, Muammar Gaddafi. Nakon gotovo dvomjesečne krvave i epske opsade grada Sirtea, posljednjeg uporišta Gaddafijeve Libije, Gaddafi i manja grupa tvrdokornih lojalista su bili primorani napustiti grad i krenuti prema nepreglednim pustinjskim prostranstvima smještenim južno od grada (gdje je Gaddafi i rođen, a ne u samom gradu Sirteu, kako se najčešće navodi u masovnim medijima).

Nakon što je konvoj vozila u kojem se nalazio Gaddafi bio izložen seriji zračnih udara NATO saveza, Gaddafi i nekolicina tjelohranitelja su potražili spas u obližnjim cijevima za drenažu. Opkoljeni i nadbrojani, Gaddafi i njegovi pratitelji su ubrzo bili prisiljeni na predaju, nakon čega su uslijedile užasne scene. Deseci najbližih Gaddafijevih pratitelja su bili masakrirani na mjestu, dok je sam Gaddafi prvo bešćutno mučen i ponižavan, a zatim hladnokrvno ubijen hicem iz pištolja.

Smrt Gaddafija je bila posljednji čin u velikoj drami koju je predstavljao pad Džamahirije. Država stvorena nakon Gaddafijevog preuzimanja vlasti 1. rujna 1969, bila je puna kontradikcija i kontroverzi, isto kao i njen lider. Socijalistička, a anti-komunistička, arapska, ali i pan-afrička, progresivna i revolucionarna, ali ujedno i represivna i autoritarna. Libija je tijekom 42 godine Gadafijeve vladavine prešla put od zemlje u kojoj je 90 posto stanovništva živjelo u šatorima ili kućicama od trske, zemlje ili kamena, do države s najvišim životnim standardom na afričkom kontinentu.

Tijekom prvih desetljeća postojanja Džamahirije obrazovanje i zdr… Više advance.hr