Skip to content

Kardinal Bozanić: Pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije

Kardinal Bozanić predvodio misu sa zazivom Duha Svetoga na početku 348. akademske godine

39914Osvrćući se na aktualnu problematiku suradnje različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, kardinal je rekao da smo „posljednjih mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču ni suradnju, niti duh istine. Štoviše, zabrinjavaju gorljivi načini da se ukloni istina i da se pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije”. Upozorio je da se iz ideološke netrpeljivosti jedno znanstveno polje prokazuje kao neprihvatljivo za sveučilište, mimo svih pokazatelja i primjera hvalevrijednih odnosa iz europske te svjetske prošlosti i sadašnjosti

Zagreb – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u četvrtak 20. listopada u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga na početku nove, 348. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu. 

Tumačeći Božju riječ iz misnih čitanja, kardinal je u homiliji izdvojio dvije slike: podjele i ognja. Ističući da je slika Boga koji unosi podjelu neočekivana, kardinal je istaknuo da ta podjela podrazumijeva Božje nastojanje da razluči, razmrvi zlo da bi i čovjek lakše razlučio zlo od dobra: „Isus, dakle, ne misli na razdor, na razbijanje zajedništva, nego na razlučivanje, na prepoznavanje. Takvo je dijeljenje nužno, jer bez njega nema svijesti o vlastitostima, o identitetu, o poslanju što nam ga je Bog namijenio. Zlo pokušava stvoriti dojam čvrstoće i jedinstva; dojam o tome da ga većina prihvaća i podupire; ono potiče ljude da se suprotstave Bogu te da se vide jednakima Bogu i polako Boga zamijene idolima. Upravo u te spletke zla Bog zadire najprije snagom svoga Duha koji nam omogućuje prepoznati zlo i razlučiti ga od dobra. Tako se zlo oslabljuje jačajući nadu. Odlučiti se za Boga u sebi sadrži pretpostavku da smo razlučili dobro od zla i da u slobodi izabiremo dobro”. 

Druga je slika ognja. Ona je višeznačna te se može shvatiti na dva temeljna načina: kao oganj koji uništava i kao oganj koji grije i pročišćuje, oganj Duha o kojemu govori Isus. S jedne strane prijeteći oganj, povezan sa slikom propasti, s druge strane živi plamen ljubavi, o kojemu govore mistici. 

See also  Braniteljske udruge demantiraju Ninu Obuljen Koržinek

„Bog očito želi da u svome životu budemo gorljivi, da čeznemo za istinom, da svjetlom dopiremo do dna bića. Braćo i sestre, od nas se zahtijeva zauzimanje stava, jer ljubav nikada nije ravnodušna, ona ne slijedi neodlučnost. Pa ni Bog nije neopredijeljen, nego staje na stranu potlačenih, odbačenih i siromašnih. On je sama istina, dobro i ljubav”. 

A upravo su razlučivanje i gorljivost dva dara potrebna za studiranje, poučavanje i istraživanje. To su karakteristike sveučilišnoga života, to su odlike mladosti koja čezne za novim spoznajama. Njih u našoj kršćanskoj vjeri povezuje ljubav. Ako nema ljubavi i prepoznavanja dara, tada razlučivanje vodi u razorne podjele, a gorljivost u fanatizam i ideologiju. 

„Istina pomaže razlučivati, odjeljivati, prosuđivati, a ljubav prihvaćati. Samo vođeni istinom u ljubavi doći ćemo do pravoga znanja u svojim životima, u usvajanju znanja radi dobra drugih, u otvorenosti, prihvaćanju drugoga i u izgradnji zajedništva u društvu”.

Osvrćući se na aktualnu problematiku suradnje različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, kardinal je rekao: „Sveučilište, po naravi svoga postojanja i poslanja, živi od slobode, istine i težnje prema zajedništvu. Za sveučilište bi bilo potpuno neprimjereno da se zatvara suradnji, osobito bogatstvu duha i znanja koje živi u njegovu tkivu. Posljednjih smo mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču ni suradnju, niti duh istine. Štoviše, zabrinjavaju gorljivi načini da se ukloni istina i da se pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije. 

U vremenu traženja najboljih putova razvoja sveučilišnoga obrazovanja, u vremenu kada se pokušavaju povezati sva znanstvena područja, polja i grane; kada i sam proces promjena, poznat pod nazivom Bolonjski proces ne samo da predviđa, nego i traži snažniju povezanost i suradnju između sveučilišnih sastavnica, kao i raznih sveučilišta, teško je shvatljivo da se netko zalaže da takve suradnje ne bude, ili da je ona neprimjerena. Nisu to stavovi koji su prožeti istinom i plemenitom gorljivošću kakva je potrebna hrvatskomu društvu. 

Nažalost, i više od toga: da se iz ideološke netrpeljivosti jedno znanstveno polje prokazuje kao neprihvatljivo za sveučilište, mimo svih pokazatelja i primjera hvalevrijednih odnosa iz europske te svjetske prošlosti i sadašnjosti. Dakle, u hrvatskom se društvu treba zalagati za čuvanje sveučilišnoga duha slobode, istine i zajedništva. 

See also  Titova uloga u bleiburškoj tragediji hrvatskog naroda

U postupcima koji nisu vođeni istinom, nego razornim nemirom vidimo usvajanje duha komunističke diktature, kada se znanost zatirala, kada se sveučilišne nastavnike proganjalo i zatvaralo, kada je i sastavnica iz koje je rođeno Sveučilište isključena, kada je duboko ranjena duša hrvatskoga naroda. To je vrijeme o kojemu svjedoči politički odnos prema blaženomu Alojziju Stepincu, čiji zagovor rado zazivam na sve vas, dragi studenti i profesori”. 

Homiliju je kardinal zaključio molitvom i pozivom na molitvu i zahvaljivanje: „U ovome slavlju molimo Duha istine, da imamo snagu razlučivati istinom, prepoznavati dobro i radovati mu se; da imamo snagu prepoznavati zlo i suzbijati ga slabljenjem njegove moći. Želim da u svome sveučilišnom radu uvijek težite zbližavanju i zajedništvu, istinskoj pomoći profesora studentima, da ih uče povezivati, raščlanjivati, doći do jasnih uvida. A za vas, studentice i studenti, molimo duha gorljivosti, čežnju za znanjem i predanost za koju vam je potrebna ljubav, ali i pratnja profesora. 

Dragi mladi prijatelji, zahvalite Gospodinu što imate mogućnost studirati i u Hrvatskoj biti naraštaj koji će sebe vidjeti u našoj domovini, spreman uložiti darove za njezino dobro. Zahvalite za one koji vam omogućuju ljepotu studentskih dana; zahvalite za svoje prijatelje i budite graditelji zajedništva u hrvatskom društvu”. 

Prije završnog blagoslova prigodnu riječ uputio je v. d. dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. Tonči Matulić. On je uime okupljenih zahvalio kardinalu na podršci, pozvavši sve na suradnju, osobito studente kojima je poželio da novu akademsku godinu provedu u istini, radosti i zajedništvu. 

U koncelebraciji su bili uz dr. Matulić, dekan Filozofskog fakulteta Družbe Isusove dr. Ivan Šestak, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivan Valentić te drugi profesori i svećenici koji djeluju u sveučilišnom i studentskom pastoralu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. IKA

mala retrospektiva

NEDJELJOM U 2: Miroslav Ćiro Blažević

Gost ovotjednog izdanja emisije Nedjeljom u 2 je Miroslav Ćiro Blažević, "trene...
16th Jan 2022

NEDJELJOM U 2: Filip Hrgović

Boksač Filip Hrgović gost je emisije urednika i voditelja Aleksandra Stankovića...
30th Jan 2022