Vienna International Film Festival – 20. listopada do 2. studenog 2016.

c Alexi Pelekanos

Najveći međunarodni filmski događaj u Austriji, istovremeno i jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u Europi, bečki „Viennale“, ove će se godine po 54. put za redom održati od 20. listopada do 2. studenog

Cilj organizatora festivala od samog je početka bilo stvaranje jedne posve jedinstvene manifestacije koja bi se etablirala kao samostalan i na neki način „idealan” filmski festival, a prvi je korak u tom smjeru činjenica, što festival već od samog početka nije imao striktno definiran filmski program.

Kao i prethodnih godina festivalski program obuhvaća preko 300 novih, aktualnih dugometražnih filmova te veliki broj dokumentarnih i kratkometražnih filmova koji će se tijekom 14 festivalskih dana prikazivati na nekoliko lokacija u gradu. Filmski odabir pri tom ne podliježe nikakvoj posebnoj kategorizaciji. Avangardni uradci idu rame uz rame s klasičnim filmskim žanrovima, a internacionalni filmovi s domaćim, austrijskim produkcijama.

Na današnjem otvorenju festivala koje će se već tradicionalno održati u bečkom Gartenbuakino prikazan će biti film „Machester by the Sea“, a ovoj austrijskoj premijeri nazočit i sam redatelj Kenneth Lonergan.

Sastavni dio festivala i ove su godine novi filmovi koji su već uspješno prikazani na brojnim europskim festivalima među kojima su i „Certain Women“ Kellyja Reichardta, „Paterson“ Jima Jarmuscha, „Elle“ Paula Verhoevena te „Arrival“ Denisa Villeneuvea.

U kategoriji dokumentarnih filmova publiku pored politički aktualnih filmova očekuju i portreti, kao što su primjerice portreti redatelja Briana De Palme, glazbenika Franka Zappe ili pisca Petera Handkea.

„Viennale 2016“ odat će počast i glumcu Christopheru Walkenu te redatelju Peteru Huttonu, a specijalni gost festivala kultni je američki redatelj, producent i glumac John Carpenter koji će nazočiti predstavljanju svog filma „They live“.

Više informacija o festivalskom programu potražite na www.viennale.at