Robert Kamnatnik: Sjećanja / Memories

Muzej Mimara, 13. – 23. listopada 2016.

Robert Kamatnik 2U Muzeju Mimara u Zagrebu u četvrtak 13. listopada 2016. otvorena je izložba slika Roberta Kamnatnika Sjećanja / Memories na kojoj je postavljeno 15-ak autorski raspoznajnih slika koje prikazuju karakteristično slikarsko izražavanje uglednog kanadskog dizajnera koji je donekle poznat i kao slikar

Riječ je o slikama koje su nastajale u Kanadi tijekom desetljeća likovno umjetničkog izražavanja ovog vrsnog umjetnika rođenog Zagrepčanina hrvatskog podrijetla. Na otvorenju o izložbi i autoru zapaženo su govorili: Daniel Maksymiuk kanadski veleposlanik u Hrvatskoj, autorov prijatelj iz djetinjstva Vito Česmadžiski i pomoćnica ministra kulture dr.sc. Iva Hraste Sočo koja je izložbu otvorila.

Robert Kamatnik 1Robert Kamnatnik Sjećanja / Memories – naziv je izložbe vrlo zanimljivih slika nastalih u dizajnersko slikarskoj radonici ovog vrsnog ovodobnog umjetnika u Kanadi, koje ovako postavljene u Muzeju Mimara prikazuju manju retrospektivu djela ovog vrlo poštovanog kanadskog dizajnera i slikara. Pri čemu ovo umjetničko stvaralaštvo Roberta Kamnatnika predstavlja jednu od značajnijih likovno izražajnih dionica među onima koje su hrvatski umjetnici u iseljeništvu i dijaspori izražavali i oblikovali tijekom zadnje četvrtine 20-og stoljeća i na početku 21. stoljeća. Zaokupljenost umjetošću zaočela je Kamnatnikovim pohađanjem krajem 60-ih petogodišnje Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, od tad pa sve do danas tijekom tog razdoblja prošlo je 40-ak dinamičnih i plodnih godina dizajnerskog i slikarskog izražajnog dokazivanja kojeg je iz ciklusa u ciklus naročito tijekom zadnjeg desetljeća raspoznajnom postojanošću i uvjerljivošću zapaženo izražavao na izložbama.

Robert Kamatnik 3Kamnatnikova izložba Sjećanja svojim naslovom donekle govori sama za sebe predstavljajući jednog od uglednijih i akutalnijih hrvatskih umjetnika u iseljeništvu na vrhuncu karijere i na kraju stvaralačkog puta. Izložba u Mimari predstavlja autoritet ozbiljnog kanadsko-hrvatskog umjetnika koji se vješto umije izraziti sa subjektivnim raspoznajnim likovnim izričajem kojeg je tijekom više od 4 desetljeća postupno na cjeloživotnom putu razvijao, izražavajući se autentično i slikarskim djelima. Pri tom izložba pokazuje umjetnost i umjeće slikanja kakvo samo vrsni autori mogu izraziti propitujući teme. Kamnatnik svojim slikama daje odgovore na pitanja koja su ga zaokupljala tijekom života koja je propitivao i istraživao i na koje ovom izložbom daje vrlo jasne odgovare.

Robert Kamnatnik nastojao se od najranijih umjetničkih dana nametnuti kao sljedbenik u onodobnici dominantnog buntovnog naraštaja umjetnika „Gorgone“ čiji su se pripadnici u Hrvatskoj isticali krajem 50 i 60-ih. Kamnatnik zapravo od tad propituje geometrijske dvojbe s kojima su se suočavale mnoge umjetničke skupnine tijekom 20. stoljeća. Zaokupljen idejom slike i geometrije uvjerljivo se bavio crno-bijelim sjenama i kojekakvim kontrastima i sjenama izražavajući ih akrilikom i uljima na platnima kroz tradicijski slikarski medij.

Kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk svojim govorom okupljene je posjetitelje na otvorenju Kamnatnikove izložbe podsjetio na autorovu od djetinjstva povezanost sa Zagrebom, u kojemu se rodio i školovao, i iz kojeg je otputovao živeći i djelujući u Kanadi, u kojoj se nametnuo zapaženim djelovanjem kao umjetnik. U krasnom izložbenom prostoru Muzeja Mimare u Zagrebu postavljena je izložba Kamnatnikovih slikarskih djela u koji se ponosno vratio nakon mnogih životnih i umjetničkih iskustava koja je desetljećima izražavao i dokazivao stvarajući prihvatljiv izraz, pri čemu je na jedan način prihvatljivo zapažen ne samo u kanadskom već i hrvatskom slikarstvu i kulturu.

Robert Kamatnik 4Vito Česmadžiski istaknuo je da Kamnatnikova izložba putovanje kroz doba uvjerljivo dočarava autorov svekoliki likovni slikarski izričaj, iz kojeg slikovito se mogu naslutiti cijeloživotne umjetnikove težnje i propitivanja za kojima je tragao bilo nečem velikim ili sjajnim ali ono je oduvijek bilo tu pokraj, makar je daleko i nadugo otputovao.

Pomoćnica ministra kulture dr.sc. Iva Hraste Sočo biranim riječima obratila se umjetniku Kamnatniku, veleposlaniku Kanade Maksymiuku, ravnateljici muzeja Ladi Ratković Bukovčan, i svima nazočnim uzvanicima i posjetiteljima ali kao prijateljima i ljubiteljima umjetnosti koje pozdravlja u ime Ministarstva kulture i svoje osobno prigodom svečanog otvorenja izložbe.

Pritom je dr.sc. Hraste Sočo istaknula da je stvaralački žar oduvijek krasio Roberta Kamnatnika, počevši u srednjoškolskim danima u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, pa tijekom rada u dizajnerskim studijima u Kanadi, uvijek pronalazeći trenutake za slikanje i kreativno izražavanje od klasičnih pejzaža i minijatura do superrealizma. Robert Kamnatnik danas je umjetnik koji svoj slikarski svijet gradi na minimalističkim i apstraktno ekspresionističkim likovnim rješenjima. Iz njegovih višeslojnih umjetničkih djela, koja karakteriziraju određena tekstura, koloristički impulsi, dojmljivost i jednostavnost, možemo iščitati različite utjecaje povijesti umjetnosti, ali jednako tako prepoznati i upoznati odlike njegovog osobnog umjetničkog senzibiliteta. Robert Kamnatnik u potpunosti se i profesionalno posvetio umjetničkom pozivu, predano bez zadrške i pritiska eksperimentirajući s kreativnim rješenjima, oblikovnim formama i podlogama. Sve to očituje se u njegovoj izražajnoj i inspirativnoj umjetničkoj viziji.

Izabrani radovi Roberta Kamnatnika, prezedstavljeni na večerašnjoj izložbi dokaz su umjetnikova talenta, vještine i predanosti. Nakon predstavljanja po galerijama u Kanadi, večeras se hrvatskoj i zagrebačkoj publici premijerno predstavlja njegovo slikarsko umijeće. Zahvaljujem i čestitam gospodinu Robertu Kamnatniku na dosadašnjem umjetničkom ostvarenju, Muzeju Mimara ali i svima koji su pridonijeli realizaciji ove izložbe i predstavljanju slikarskih ideja Roberta Kamnatnika. Sa željama za uspješnim nastavkom njegova umjetničkog puta i u budućnosti, proglašavamo izložbu otvorenom. Zaključila je dr.sc. Hraste Sočo.

Robert Kamatnik 5Zagrepčanin rođenjem i habitusom Robert Kamnatnik, dizajner i slikar, službeno je danas i emotivno Kanađanin, odselio se iz Zagreba 1970-ih godina. Grad u kojemu se 1950. rodio u Tkalčevićevoj i odrastao na Prilazu, 1960-ih je godina, kad je Kamnatnik pohađao Školu primijenjene umjetnosti, bio obilježen Novim tendencijama, a Škola (pogotovo Odjel arhitekture na koji se upisao) vjerovala je u bauhausovske ideje koje su svojim racionalizmom trebale promijeniti svijet nabolje. Ali ono kako se kaže to kratko razdoblje od pet godina Roberta Kamnatnika je trajno obilježilo. Njegovo slikarstvo na tragu Maljeviča i Rothka traganje je za slikarski savršeno obrađenom plohom kojoj bi i mali komadić slučajne prašine mogao poremetiti sklad.

Sve u svemu slikarstvo Roberta Kamnatnika predstavljeno na izložbi Sjećanja u Muzeju Mimara pokazuje zanimljiva umjetnička djela iz svih autorovih izražjnih ciklusa koji su uvelike prožeti umjetnikovom maštom i, koja su hrvatskoj javnosti kao takva do sad bila gotovo nepoznata. Ujedno izložba pokazuje raspoznajno slikarsko djelo u kojem publika zaista može beskrajno uživati ali i vrsnog umjetnika uz svu posebnost umjetnikovog autorskog izraza. Iako na prvi pogled izložbena djela djeluju jednostavno, stoga je to tako jer se pred slikama gledatelju percepcija uvelike mijenja, ili se pokazuje na jednoj drugoj bivajućoj još višoj neotkrivenoj razini koju tek treba spoznati i otkriti.

Robert KamatnikRobert Kamanatnik rođen je u Zagrebu 1950. Pohađao je tadašnju petogodišnju Školu primijenjene umjetnosti, Odjel arhitekture. U Kanadi od 1977. živi i djeluje. Počeo je radeći u dizajnerskim studijima Don Wat, u kojima je slikao superrealizam, minijature, klasične pejsaže. Ipak 1980. otvorio je svoj Grafički design studio i kreirao brojne nagrađene korporacijske i ambalažne dizajne za vodeće kanadske tvrtke. Slikanje je njegova životna pasija a, od 2008. počeo je profesionalno slikati on the full time basis, ovoga puta u apstraknim konceptima. Služi se svim slikarskim tehnikama: akril, ulje, pastel na platnu, papiru i panelu.

Izložbe:

2010. Infinity Art Gallery – 2. mjesto, nagrada
2011. The Artist Project – grupna izložba
2012. Wellington St. Art Gallery, Toronto – samostalna izložba
2013. Toronto Outdoor Art Exhibition – grupna izložba
2013. Parker Gallery – samostalna izložba
2014. Toronto Outdoor Art Exhibition – grupna izložba