Skip to content

Svečani koncert u povodu 15 godina rada Cantus Ansambla

U povodu obilježavanja 15 godina rada Cantus Ansambla, Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus Ansambl pozivaju na svečani koncert koji će se održati u subotu, 22. listopada 2016. godine u Hrvatskom glazbenom Zavodu, s početkom u 20 sati

unnamedTom će prilikom Cantus Ansambl pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera i maestra Berislava Šipuša zajedno sa Zagrebačkim solistima, koji će na ovom svečanom koncertu biti posebni gosti, izvesti novo djelo Zygmunta Krauzea, poznatog poljskog skladatelja, velikog prijatelja Hrvatske, Muzičkog Biennala Zagreb i Cantus Ansambla. Uz pijanista Filipa Faka, Cantus Ansambl izvesti će glasoviti Koncert za klavir i orkestar Györgyja Ligetija, jednog od stupova Nove glazbe u drugoj polovici 20. stoljeća.

Iste večeri praizvest će se nove skladbe iz pera Ivana Josipa Skendera, stalnog dirigenta Ansambla te Berislava Šipuša, umjetničkog voditelja i utemeljitelja Cantus Ansambla.

Ovaj poseban događaj zaokružit će prva hrvatska izvedba monodrama Erwartung (Iščekivanje) Arnolda Schönberga, jednog od najznačajnijih skladatelja prve polovice 20. stoljeća, u obradi za komorni ansambl, i uz sopranisticu Moniku Cerovčec.

Uz ovaj program, iste će večeri biti predstavljen i trostruki nosač zvuka Cantus Ansambla koji sadrži snimke s koncerata održanih u Hrvatskoj te inozemstvu, koje svjedoče o izvrsnosti, posebnosti i upornosti jedinog ansambla u Hrvatskoj koji izvodi Novu glazbu 20. i 21. stoljeća.

Program

Zygmunt Krauze: Exodus 2016, za komorni orkestar*

Ivan Josip Skender: Versi dedicati, za komorni ansambl*

György Ligeti: Koncert za klavir i orkestar

***

Berislav Šipuš: Anarhokor2, za dva mala mješovita zbora, udaraljke i dva dirigenta*

Arnold Schönberg: Erwartung, monodram u 1 činu, op. 17

Dirigenti: Berislav Šipuš i Ivan Josip Skender

Gosti: Zagrebački solisti

Solisti: Monika Cerovčec, sopran; Filip Fak, klavir

*praizvedba

U sklopu svečanog koncerta u 19.30 sati, pred sam koncert, Ansambl predstavlja i svoj trostruki nosač zvuka koji donosi snimke uživo sa dosad održanih koncerata.

See also  Chasing Nord - I Feel You