Izvješća o upravnim nadzorima u Hrvatskom audiovizualnom centru, te nad radom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, provedenim u srpnju i kolovozu, objavljena jučer na mrežnim stranicama Ministarstva kulture, prema riječima bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića, javno su dostupni dokumenti objavljeni posljednjeg dana njegova mandata jer je ocijenio kako je to u interesu javnosti.

Upravni nadzor u Hrvatskim audiovizualnim centrom 

Upravni nadzor nad Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu 

Upravni nadzor nad radom HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

Upravni nadzori provedeni su u srpnju nad HAVC-om i HNK-om Zagreb, te u kolovozu nad HNK-om Rijeka, a iako su svi dokumenti javno dostupni, oni se ne objavljuju automatski. Objavljeni su u srijedu nakon provedenog i završenog postupka u slučaju HAVC-a, dok su ostali dokumenti “u postupku”, pojasnio je.

Za objavu dokumenata postoji poseban interes, ustvrdio je Hasanbegović istaknuvši kako po Zakonu o dostupnosti informacija svatko zainteresiran može dobiti na uvid sve dokumente koji nisu klasificirani, a za navedene je dokumente postojao niz zahtjeva za uvid.

(Razlog je) da se javno vidi što se, među ostalim, radilo, kazao je. Nakon provedenih postupaka, Ministarstvo je institucije obavijestilo o izrečenim mjerama na dio kojih su udovoljile, dok na dio nisu, a sve se ustanovljene nepravilnosti moraju ispraviti, napomenuo je Hasanbegović.

To nisu osobni dokumenti, niti politički, već upravni dokumenti na podlozi kojih bilo koji sljedeći ministar nastavlja dalje raditi. Nisu ni tajni dokumenti, javno su dostupni i svatko može temeljem Zakona o pravu pristupa zatražiti uvid u njih, dodao je istaknuvši kako se sve pojedinosti postupanja mogu saznati izravno od Pravne službe ministarstva.

Zrinka Jonjić iz Pravne službe ministarstva potvrdila je za Hinu kako je postupak vezan uz HAVC završen, dok su ostali postupci u tijeku, te se čekaju tražena očitovanja, nakon čega slijede zaključci nadzora. Ovisno o tim zaključcima postupak se upućuje na daljnje postupanje Ministarstvu financija, traži se proračunski nadzor ili se eventualno pokreće prekršajni postupak.

Izvješća o provedenom upravnom nadzoru ne objavljuju se automatski. HAVC je završen i proslijeđen u daljnju proceduru, pa su zato objavljeni zaključci nadzora, dok su dva postupka nad kazalištima u tijeku. Čekamo njihovo očitovanje i dostavu dokumentacije da bi onda napravili zaključke nadzora, pojasnila je.

Na upit novinara da komentira te dokumente kandidatkinja za ministricu kulture Nina Obuljen Koržinekizjavila je da je čula kako je riječ samo o jednom dokumentu od cijelog niza. Kako je rekao mandatar Plenković, treba uzeti sve dokumente, odluke… onda komentirati, izjavila je Nina Obuljen. Dodala je da svatko tko radi u javnoj upravi, zna da su upravni nadzori nešto što je pitanje procedure. 

rose hip 172

Hasanbegović o odluci Plenkovića: Politički život se nastavlja

Tko sam, što sam i što sam zastupao u političkom životu je poznato, poznato je i što o tome misle pristaše i birači HDZ-a. Tko je i što je uvažena gospođa Nina Obuljen i kojim krugovima pripada je također poznato. HRT