Poznati budući ministri u novoj vladi

plenkovic vlada 2

plenkovic vlada 2

Tek malo više od 100 dana bilo je potrebno Andreju Plenkoviću da dođe na vlast u Hrvatskoj. Veliko finale bit će potvrđivanje vlade sutra u Saboru, a večeras je predstavio svoj izbor za ministre središnjim tijelima stranke. Potom se obratio javnosti

Radi se o vrlo kvalitetnom i stručnom timu buduće vlade, rekao je mandatar Andrej Plenković na konferenciji za medije. U srijedu ću u Hrvatskom saboru predstaviti program buduće hrvatske vlade i očekujem da ćemo za njega dobiti povjerenje. On se temelji na našem izbornom programu koji je oplemenjen s ključnim točkama koji su uvrstili i naši parteri iz Mosta, a tu je i doprinos predstavnika nacionalnih manjina, rekao je Plenković.

Govorio je i o ženskoj kvoti jer su u vladi četiri ministrice. Očekuje da će jedna od prvih zadaća ministrice kulture Nine Obiljen Koržinek biti “temeljita analiza poslovanja HAVC-a”.

Iako Plenković nije objavio imena, rekao je da su imena poznata – 15 ministara njegove vlade iz kvote HDZ-a, uz četiri prije objavljena ministra iz Mosta su:

Zdravko Marić – ministar financija
Davor Ivo Stier – ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade
Damir Krstičević – ministar obrane
Martina Dalić – ministrica gospodarstva
Oleg Butković – ministar prometa
Gari Cappelli – ministar turizam
Lovro Kuščević – ministar graditeljstva
Gabrijela Žalac – ministrica fondova EU-a i regionalnog razvoja
Tomislav Tolušić – ministar poljoprivrede
Tomislav Ćorić – ministar rada i mirovinskog sustava
Milan Kujundžić – ministar zdravstva
Tomo Medved – ministar branitelja
Pavo Barišić – ministar znanosti
Nina Obuljen Koržinek – ministrica kulture
Nada Murganić – ministrica demografije i socijalne politike

Mostovi kandidati za ministre poznati su od jučer kada ih je objavio Božo Petrov gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a. Slaven Dobrović bit će ministar zaštite okoliša i prirode kojemu se pridružuju energetika i vodno gospodarstvo, Ante Šprlje ostat će ministar pravosuđa, a Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova. Ivan Kovačić bit će ministar uprave.

Jedino što je Plenković večeras izričito potvrdio su potpredsjednici vlade. To će biti Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Mostovac Ivan Kovačić.

Nakon obraćanja Plenkovića ministri iz kvote Mosta na čelu s predsjednikom Božom Petrovom stigli su na sastanak s Plenkovićem i HDZ-ovim ministrima u središnjicu HDZ-a. Sastanak je završio oko 21:30. Pogledajte izjavu Bože Petrova.

Tijekom popodneva održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je predsjednik stranke i mandatar za sastavljanje vlade Andrej Plenković predstavio ministre koji će sutra pred saborske zastupnike.

O imenima se uvelike nagađalo već danima jer je Plenković razgovarao sa svim dosadašnjim ministrima, ali i mnogim novim kandidatima za tu dužnost u Vladi te nije želio otkriti niti jedno ime.

O budućim ministrima u Temi dana govorili su komentatorica Anita Malenica i politički analitičar Anđelko Milardović. HRT