Skip to content

Plenković: Nova vlada s 19 ministarstava i 6 središnjih ureda

sabor2 141016

Prihvaćanjem četriju zakonskih prijedloga o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama Zakona o Vladi završila je sjednica Sabora

Plenković je zahvalio oporbenim zastupnicima na, kako je rekao, konsruktivnim prijedlozima za poboljšanje određenih aspekata ovih zakonskih prijedloga.

Poštovanje koje je oporba iskazala prihvaćajući potrebe vladajuće većine da reorganizira sustav državne uprave je jedna dobra praksa, rekao je Plenković. Istaknuo je da je očito da je većina zastupnika pozdravila izdvajanje sporta u poseban državni ured. Izrazio je uvjerenje da će središnji ured za sport riješiti sve probleme na učinkovit način ili ih zajedničkim snagama učiniti manje problematičnim.

Govoreći o primjedbama na obujam administracije, Plenković je rekao kako im nije bila namjera imenovati pretjeran broj državnih tajnika. Riječ je o pokušaju da oni koji će biti u vrhu ministarstava, svoje nadležnosti obavljaju na temelju kvalitetnije definiranih zadaća i na taj način budu učinkovitiji.

Predstavljajući zakonske prijedloge na početku drugog dijela sjednice, Plenković je rekao kako je intencija da u budućnosti imamo 19 ministarstava i 6 središnjih ureda.

Oformilo bi se novo ministarstvo – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kao razloge, naveo je nepovoljna demografska kratanja koja utječu na tržište rada, mirovniski sustav te neuravnotežen razvoj svih djelova Hrvatske. Izmjenama zakona o vladi Ministarstvo obrta i poduzetništva pripaja se Ministarstvu gospodarstva. Sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzima upravne i stručne poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te upravne i stručne poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede te dobiva novi naziv, ustroj i djelokrug.

Ujedno bi se osnovala dva ureda – za pitanja sporta i razvoj digitalnog društva, rekao je Plenković.

Tako se broj ministarstava smanjuje s 20 na 19, a broj središnjih državnih ureda povećava se s četiri na šest.

Ujedno se drukčije regulira pravo ostvarivanja plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti, rekao je Plenković. Tako dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Također, uređuje se i pravo dužnosnika kome nakon prestanka obnašanja dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostaje manje od godine dana, tako da ima pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne duže od godinu dana.

Mi kao oporba ne želimo određivati kako će vladajuća većina urediti sustav svojih institucija. No, želimo ukazati na neke netočnosti – a to je da se ovim prijedlozima povećava broj tijela središnje uprave. Prije ove racionalizacije bilo je 31 tijelo, a a nakon nje 32 tijela središnje uprave. Bravo kolege, rekao je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

Replicirao mu je Mostov zastupnik Miro Bulj. Imali ste priliku promijeniti ono što nije dobro, a niste. Osnivanjem Središnjeg državnog ureda za sport i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nadamo se da ćemo promijeniti neke važne trendove u Hrvatskoj, naglasio je Bulj.

U ime Kluba HNS-a Anka Mrak-Taritaš se složila da vladajući imaju pravo ustrojiti institucije kojima namjeravaju imati efikasniji sustav. No, problem vidi u djelokrugu rada Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje se proširuje s dodatna tri posla. Problem vidi i u povećanju broja državnih tajnika koji zamjenjuju dosadašnje zamjenike ministara. Vjeruje da neće biti ni jednog ministarstva s manje od dva do tri državna tajnika.

Popis ministarstava

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
Ministarstvo unutarnjih poslova
Ministarstvo obrane
Ministarstvo financija
Ministarstvo pravosuđa
Ministarstvo uprave
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Ministarstvo kulture
Ministarstvo turizma
Ministarstvo poljoprivrede
Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije
Ministarstvo hrvatskih branitelja
Ministarstvo zdravstva