Skip to content

Održan simpozij Stenoza spinalnog kanala lumbalne regije

Grazio 028

Povodom obilježavanja Svjetskog dana kralježnice i Desetljeća kostiju i zglobova 2010. – 2020. Međunarodnog saveza za mišićno-koštano zdravlje, u četvrtak 13. listopada u palači HAZU održan je simpozij Stenoza spinalnog kanala lumbalne regije kojeg je pokrovitelj Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Riječ o simpoziju kojeg svake godine već 13 godina uzastopno povodom Svjetskog dana kralježnice organiziraju Hrvatsko vertebrološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice. Simpozij je okupio najbolje stručnjake konzervativnih i kirurških struka koji se bave bolestima i stanjima kralježnice.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio je simpozij, pritom je istaknuo da su bolesti kostiju i zglobova često zanemarene u percepciji javnosti u odnosu na druge bolesti, iako su to bolesti koje zahvaćaju svakog čovjeka. Čestitao je Hrvatskom vertebrološkom društvu kojeg je predsjednik prof. dr. sc. Simeon Grazio na održavanju ovakvih skupova već 13. godinu na kojima se okupljaju vodeći stručnjaci za ovu problematiku.

Uslijed starenja populacije sve je više bolesnika sa stenozom spinalnog kanala, a ne postoje općeprihvaćeni algoritmi za pristup tim bolesnicima. Stenoza spinalnog kanala najčešća je u području lumbalne regije kralježnice, a njezini uzroci mogu biti različiti, od razvojnih poremećaja kao i upalnih reumatskih bolesti pa do tumora i trauma. Ali najčešći su uzrok degenerativne promjene. Uz bolove i druge neugodne simptome, stenoza spinalnog kanala može dovesti do progresivnog smanjenja funkcionalne sposobnosti, pa i do paraplegije.

Na skupu je naglašeno da se simptomi stenoze spinalnog kanala mogu zamijeniti s drugim stanjima pa da stenoza može nastupiti i bez izraženije križobolje, zbog čega je bitno kod bolesnika pravodobno prepoznati i poduzeti mjere prevencije i odgovarajućeg liječenja – u rasponu od korekcije posture do kirurških zahvata. Tema stenoze spinalnog kanala lumbalne regije obrađene su sveobuhvatno, kako od funkcioniranja anatomije, epidemiologije i etiopatogeneze, tako i kliničke slike do mogućnosti ovodobne dijagnostike, konzervativnog i kirurškog liječenja i rehabilitacije tih bolesnika.