Skip to content

Predsjednica Republike s predsjednikom Europske komisije Junckerom

DSC 6644

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Bruxellesu gdje se sastala s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom

Na sastanku je bilo riječi o položaju Republike Hrvatske, o njezinom gospodarskom stanju, političkim kretanjima te očekivanjima od nove hrvatske Vlade. „Naravno, dotaknuli smo se i činjenice da će Hrvatska 2020. godine preuzeti predsjedanje Europskom unijom“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Nadalje, kazala je kako je s predsjednikom Europske komisije razgovarala i o stanju u Bosni i Hercegovini te je izrazila zabrinutost zbog posljednjih zbivanja i trendova koji se vide u toj državi. Dodala je kako je predsjednika Junckera i Komisiju zamolila da se više usredotoče na Bosnu i Hercegovinu. Pomoć je potrebna ne samo u procesu reformi na putu prema članstvu u EU, već i u uređenju države na način koji će osigurati ravnopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine za što je Hrvatska posebno zainteresirana zbog položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Juncker razgovarali su i o Srbiji te izrazili nadu kako će se sva otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije u vremenu koje je pred nama rješavati u duhu međusobnog prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa.

Izrazivši zabrinutost zbog razvoja odnosa na jugoistoku Europe kao rezultata prošlogodišnje migrantske krize i potencijalnog priljeva većeg broja migranata ove godine, Predsjednica je istaknula kako moramo ponovno graditi konstruktivne odnose sa susjedima, jer svi zajedno moramo surađivati ne samo po pitanju migracija nego i svih drugih pitanja koja su bitna za prostor jugoistočne Europe.

U nastavku dana, Predsjednica se sastala s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom te predstavnicima hrvatskih tvrtki i Hrvatske gospodarske komore. predsjednica.hr

See also  Hasanbegović: Hrvatska je u društvenoj transformaciji