Skip to content

Natječaj za sudjelovanje na 7. artOmat-u

artOmat poziva sve zainteresirane da se prijave na natječaj za sudjelovanje na sajmu nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, koji će se održati od 16. do 23. prosinca 2016. godine u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu

unnamedO ARTOMAT-U

Od samih početaka artOmat se profilirao kao jedinstvena platforma koja afirmira različite oblike umjetničkog izražavanja kroz prodajno-izložbeni (sajamski) te raznovrsni popratni program. Tijekom trajanja, artOmat na jednom mjestu prikazuje recentnu umjetničku i dizajnersku produkciju te proizvode manufaktura čime potiče njihovu održivost i promociju nasuprot konvencionalnoj tržišnoj ponudi adventskog razdoblja.

Sajamski program artOmat-a obuhvaća kreativce koji djeluju unutar različitih polja vizualnih i primijenjenih umjetnosti, dizajna te manufaktura, koji na inventivan način u vlastitom kreativnom procesu stvaraju originalne te unikatne radove i proizvode.
Pristigle prijave na natječaj prolaze stručnu selekciju koja osigurava raznovrsnost i kvalitetu izložbeno-prodajne ponude. Odabirom autora/izlagača artOmat ravnopravno afirmira gore spomenuta umjetnička područja. Poželjno je da proizvodi manufaktura korespondiraju s globalnim trendovima kao što su: uradi sam kultura, ekološka održivost, inventivna fuzija različitih kreativnih područja i slično.
Izložbeno-prodajni programom artOmat-a ima za cilj prezentirati nekonvencionalne, unikatne i originalne radove i proizvode. Kao jedinstvena platforma artOmat želi spojiti različite kreativce i širu javnost, istodobno afirmirajući personalni odnos između autora s jedne i publike s druge strane.

OPĆE ODREDNICE NATJEČAJA

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane likovne i primijenjene umjetnike, dizajnere, manufakture, hobiste i druge aktere neovisno o njihovom profesionalnom statusu;
Prijavljuju se fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske i inozemstva koji na artOmat-u posluju sukladno zakonima RH;
Prijaviti se može jedna ili više osoba;
Prednost imaju proizvodi koji nastaju u ograničenim količinama i korespondiraju s koncepcijom artOmat-a;
Poželjne su prijave radova i proizvoda koji do sada nisu predstavljeni javnosti;
U procesu selekcije, a ovisno o kategoriji, stručni žiri razmatra:
estetske i vizualne kvalitete radova i proizvoda
obrazloženu koncepciju iz prijavnice
primjenu i uporabu pojedinih tehnika
razinu produkcije
vizualnu komunikaciju i prezentaciju
primjenjivost
cijenu radova i proizvoda
inventivnost i rijetkost radova i proizvoda.
Napomena! Kod grupnih prijava, uz pojedinačno vrednovanje pristiglih radova, dodatno se razmatra grupna kohezija i kvaliteta prijava. Stručni žiri kod grupnih prijava može dati prijedlog spajanja jedne grupe autora ili razdvajanja grupe autora, a organizator je taj koji dodatno razmatra prijedlog žirija. Isto pravilo može se primijeniti pri razmatranju više prijavljenih proizvoda jednog autora.

See also  Natječaj: Festival fotografije „Organ vida“

UVJETI SUDJELOVANJA

Izabrani autori/izlagači ugovorom se obvezuju na sudjelovanje tijekom cijelog vremena trajanja artOmat-a. Autori/ izlagači potpisuju Ugovor o suradnji i Kodeks ponašanja kojima se obavezuju poštivati protokol, radno vrijeme, prostorne odrednice, dodijeljenu poziciju, poslovanje sukladno pravima RH i slično. Poziciju za izlaganje u prostorijama Doma HDLU-a autori ne biraju samostalno, već im je dodjeljuju organizatori.

PROCES SELEKCIJE

Sve prijavljene radove i proizvode razmatra stručni žiri. Imena članova žirija 7. artOmat-a bit će naknadno objavljena na službenim stranicama i društvenim mrežama. Po završteku rada žirija, svi prijavljeni autori/izlagači bit će putem e-maila obaviješteni o rezultatima.

KOTIZACIJA I PROSTORNE ODREDNICE

Izložbeno-prodajni program artOmat-a održava se u kružnom prostoru galerije Prsten i galerije PM, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb. TLOCRT
Prostor koji se dodjeljuje autorima/izlagačima je prazan (bez namještaja i opreme za izlaganje) te im je dostupna električna energija. Prostor za izlaganje autori/izlagači uređuju sami isključivo u terminu kojeg odredi organizator te sami osiguravaju opremu za izlaganje, osobu za čuvanje i/ili prodaju. Načine i metode poslovanja autori/izlagači obavljaju samostalno u skladu sa zakonskim odredbama Republike Hrvatske, a o kojima se samostalno informiraju. Izvan radnog vremena galerije predmete i radove moguće je ostaviti izložbenom prostoru, koji je pod sigurnosnom zaštitom te koja se zaključava. U prostoru nema slobodnog pristupa Internetu (Wi-Fi), a ako dođe do promjene svi izabrani autori/izlagači o tome će biti obaviješteni na vrijeme.
Autori/izlagači mogu odabrati jedan do dva ponuđena prostora:
MINI prostor koji obuhvaća 9 m² i najmanje jedan zid za izlaganje, a u kojem mogu izlagati jedan do maksimalno tri autora.
Kotizacija za sudjelovanje na artOmatu na mini izlagačkom prostoru iznosi 1000,00 kuna (uključen PDV)
MAKSI prostor obuhvaća 10 m² i dva zida za izlaganje ili 15 m² i jedan zid za izlaganje (prema odluci organizatora), a u kojem mogu izlagati jedan do maksimalno pet autora.
Kotizacija za sudjelovanje na artOmatu na maksi izlagačkom prostoru iznosi 1.200,00 kuna (uključen PDV)

See also  Otvoren natječaj za dizajnere “Young Balkan Designers 2019: Circular design”

POGODNOST ZA ČLANOVE HDLU-A

Pored mogućnosti prijave za plaćeni prezentacijski prostor, redoviti članovi HDLU-a mogu se prijaviti za izlaganje na besplatnom HDLU-ovom prezentacijskom prostoru. Kvota izlagača na besplatnom HDLU prezentacijskom prostoru ograničena je na 15 umjetnika, zbog čega sve prijave HDLU članova prolaze žiriranje. HDLU određuje izlagačke pozicije unutar besplatnog prezentacijskog prostora, dok umjetnici zajedno definiraju izložbeni postav.

POSTUPAK PRIJAVE

Ispuniti i poslati prijavnicu zaključno s 3. studenog 2016.
Online prijavnica nalazi se OVDJE

Uz prijavnicu potrebno je poslati 10 do 15 fotografija radova i proizvoda u rezoluciji za web ili poveznicu na fotografije (primjerice, preko Dropbox sustava ili drugih online platformi) na E-mail adresu: artomat.hdlu@gmail.com s naznakom: ”ZA NATJEČAJ – 7. artOmat IME I PREZIME prijavitelja“. Napomena: sve fotografije trebaju biti imenovane IME I PREZIME prijavitelja ili branda.
Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

ROKOVI:

Prijave se zaprimaju do ponoći 3. studenog 2016.
Obavijest o rezultatima poslat će se svim prijaviteljima putem e-maila s kojeg je pristigla prijava najkasnije 14. studenog 2016.
Ugovor se treba potpisati najkasnije 9. prosinca 2016. kada je i rok za uplatu.

VIŠE PITANJA I KONTAKT:

Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila. Za sva dodatna pitanja obratite se na E-mailom na: artomat.hdlu@gmail.com.