HDZ i SDP dogovorili: vladajućima 16, oporbi 13 odbora

Likovna kolonija LOPAR 2016 64

Likovna kolonija LOPAR 2016 64

Glavni tajnici HDZ-a i SDP-a Gordan Jandroković i Igor Dragovan dogovorili su da će vladajućima pripasti čelne pozicije u 16, a oporbi u 12 saborskih radnih tijela, dok će Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i obično, voditi zastupnik iz kluba manjina

Držimo se tih kvota i dalje, otprilike je odnos većine i manjine kakav je bio i do sada. Sve smo dogovorili i sada je na nama iz vladajuće većine da sa svojim partnerima sve preciziramo do kraja, a kolege iz oporbe isto tako trebaju napraviti to na svojoj strani, rekao je Jandroković poslije sastanka u Klubu HDZ-a.

Dragovan je potvrdio da će SDP početi razgovore s drugim oporbenim strankama. Već smo neke razgovore i obavili. Ono što mogu reći u ime SDP-a, nama je u interesu kao i vladajućima da konstituiramo Hrvatski sabor i da se što prije počne raditi, kazao je Dragovan.

Dvojica glavnih tajnika kažu kako će se već u petak formirati prvi odbori, koji bi trebali raspraviti Mostova “jamstva”, a ostala će se radna tijela formirati sukcesivno do utorka ili srijede.

Poznati su omjeri i oni su praktički identični kao i prošlog puta i to je dobra demokratska praksa u parlamentu, istaknuo je Dragovan.

Na pitanje hoće li SDP razgovarati i s HSS-om, koji tvrdi da je u oporbi, iako su zastupnici te stranke potpisali potporu mandataru Andreju Plenkoviću, Dragovan je odgovorio da SDP ne bježi od razgovora te da će razgovarati sa svima koji kažu da su opozicija. Rekao je i da će oporbi pripasti isti odbori koje je imala u zadnjem mandatu.

Nesuglasice oko predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iz dosadašnjeg saziva, kada se HDZ protivio da taj odbor vodi SDP-ov Ranko Ostojić, dvojica glavnih tajnika ovaj put ne očekuju. Taj odbor prema zakonu pripada opoziciji i to najvećoj opozicijskoj stranci. Vjerujem da ćemo sve riješiti bez problema, rekao je Dragovan, a Jandroković potvrdio kimanjem glave.

Tko će biti potpredsjednici Sabora, nisu željeli odgovoriti, a Dragovan je kazao kako će o tome odlučiti tijela SDP-a, ne želeći komentirati napise o navodnom sukobu između te stranke i HNS-a oko potpredsjedničkih mjesta.

Sabor ima 29 radnih tijela, čiji bi sastav trebao odražavati sastav Sabora, u kojem SDP ima nešto više od četvrtine zastupnika pa iz te stranke računaju da bi trebali dobiti sedam ili osam mjesta predsjednika odbora i nešto više potpredsjedničkih, s obzirom na to da u tijelima u kojima je predsjednik iz reda vladajućih, potpredsjedničko mjesto pripada oporbi. Dio svojih mjesta SDP namjerava prepustiti IDS-u, a o ostalim opozicijskim mjestima moraju se dogovoriti s ostalim opozicijskim strankama.

U HNS-u tumače da su jedina prava oporba oni, SDP i IDS, s obzirom na to da su zastupnici četvrte stranke nekadašnje Narodne koalicije, HSS-a potpisali potporu mandataru Andreju Plenkoviću. Slične su se poruke prije mogle čuti i iz SDP-a, iz kojega su tumačili kako se pozicija od opozicije razlikuje po tome što podupire vladu i glasuje za proračun, no čini se kako SDP ipak neće osporavati pravo HSS-u da sudjeluje u raspodjeli opozicijskih mjesta u odborima. HSS glasuje za Plenkovićevu vladu, ali ne žele se svrstati kao pozicija, neće sudjelovati u vladi, neće preuzimati nikakav resor ni obvezu da vladu podupiru u bilo kojem aktu i mogu se smatrati opozicijom, tumači ovaj izvor.

Koalicija Jedina opcija od izbora se raspala u četiri frakcije. Njihov Hrvoje Runtić pristupio je klubu zastupnika Mosta, što ga automatski svrstava među vladajuće. Pitanje je međutim kamo će se prikloniti bivši mostovci Ivan Lovrinović i Ivica Mišić kao i Goran Aleksić koji je ovih dana osnovao novu stranku. Za sada je nepoznato što će sa svojim mandatom učiniti HDSSB i nezavisni Željko Glasnović, a sva ta pitanja klubovi će morati razriješiti u međusobnim konzultacijama do petka, za kada je predsjednica Republike sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora.

Hrvatski sabor se konstituira imenovanjem predsjednika, a tu će funkciju obnašati čelnik Mosta Božo Petrov. Da bi zastupnici dali prisegu kojom im započinje mandat, Mandatno-imunitetno povjerenstvo mora utvrditi tko će od izabranih zastupnika ostati u Saboru, a tko odlazi na dužnost nespojivu sa zastupničkom i saborski mandat stavlja u mirovanje. Nakon prihvaćanja MIP-ova izvješća, zastupnici polažu prisegu i time je konstituirajuća sjednica završena. Nakon toga se može krenuti u redovito zasjedanje, na kojemu se odmah mogu izabrati i potpredsjednici Sabora.

Prema neslužbenim najavama, tu bi dužnost preuzeli HDZ-ovi Gordan Jandroković, Željko Reiner i Miroslav Tuđman te SDP-ova Milanka Opačić, a još će jedan potpredsjednik biti iz redova HNS-a, u kojem se kao mogući kandidati za tu funkciju spominju predsjednik stranke Ivan Vrdoljak i bivša predsjednica Vesna Pusić. izvor: HRT