H20161

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica organizirala je u srijedu u Bruxellesu konferenciju “Dubrovnik: valorizacija hrvatske kulturne nematerijalne baštine u europskom kontekstu“

Konferencija se održava u godini dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha, u kojoj se obilježava 17 stoljeća njegove smrti.

„Kada smo ulazili u Europsku uniju rekli smo da imamo puno toga dati Europi i obratno Europa nama. Htjela sam približiti europskoj javnosti i mojim kolegama u Europskom parlamentu način na koji se u Dubrovniku štuje sveti Vlaho, ali ne samo u Dubrovniku, nego i u Zagrebu. Ovdje su bili nazočni zbor crkve Svetog Blaža u Zagrebu, dubrovački katedralni zbor, moji kolege Španjolci koji su nam ispričali kako se sveti Vlaho štuje u Navarri i Valenciji“, rekla je Šuica.

Ona je izrazila zadovoljlstvo, što su na konferenciji bili mandatar hrvatske vlade Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, koji su u srijedu podnijeli ostavke na dužnost zastupnika u Europskom parlamentu.

„Posebno mi je drago što su ovdje bili Davor Stier i Andrej Plenković, naš budući premijer koji su na neki način uveličali ovu konferenciju i dali joj ton. Žao mi je što odlaze iz Europskog parlamenta, a ujedno sam vesela što će voditi hrvatsku vladu“, rekla je Šuica.

{youtube}MakVDcSpCPg|500|400|0{/youtube}

Plenković je također izrazio zadovoljstvo zbog ove konferencije, čime „još jednom emancipiramo hrvatsku kulturnu nematerijalnu baštinu.

„Ujedno mi je veliko zadovoljstvo što su danas ovdje i mladi iz župe svetog Blaža iz Zagreba, koja je i moja župa“, rekao je Plenković, dodajući da jedna od glavnih zadaća, koju su kao eurozastupnici sebi zadali bila upoznavanje europskih zastupnika s hrvatskom kulturom, poviješću i tradicijom.

Povjesničarka umjetnosti Maja Nodari, koja je zaslužna što je dubrovačka fešta svetoga Vlaha uvrštena u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine istaknula je važnost obilježavanja.

„Ovo je izniman događaj u godini kada slavimo 17 stoljeća od mučeničke smrti svetoga Vlaha, koji jest doduše svetac svega svijeta, koji se slavi i izvan europskih granica, ali ipak mnogi koji su proučavali njegov život, njegovo mučenje, kazali su da je Dubrovnik njegova prijestolnica. To nas ispunjava ponosom, upravo zato što ga Dubrovnik štuje više od milenija, on zapravo najviše naš“, rekla je Nodari.

Na konferenciji su govorili i zastupnici u Europskome parlamentu Antonio López-Istúriz White i Esteban González Pons, don Stanko Lasić, predsjednica Europskoga doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš-Daničić, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Izvor: Hina