Skip to content

Predsjednica u službenom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu

prh gb 2

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dvodnevni službeni posjet Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske započela je susretom s britanskom kraljicom Elizabetom II. u Buckinghamskoj palači

Susret hrvatske Predsjednice i britanske Kraljice upriličen je sedam mjeseci nakon što su u ožujku u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj boravili britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. “Ona se vrlo rado sjeća svog posjeta Hrvatskoj, sjeća s posjeta Dubrovniku i rekla je da je princ Charles vrlo, vrlo lijepo govorio o Hrvatskoj”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović poslijepodne je održala sastanak s premijerkom Theresom May u Downing Streetu, a nakon sastanka je kazala kako će Hrvatska učiniti sve da zaštiti prava i interese svojih državljana u Velikoj Britaniji nakon odluke te zemlje o izlasku iz EU-a. Dodala je kako je opasnost od migracija iz Hrvatske u Veliku Britaniju prilično mala i podsjetila kako Velika Britanija još nije liberalizirala tržište rada za hrvatske državljane. “Meni kao predsjednici nije u interesu da ljudi odlaze iz Hrvatske, ali moramo svima pružiti jednake mogućnosti”, kazala je Predsjednica nakon sastanka s premijerkom May.

Istaknula je kako smatra da se odnosi dviju država ne mogu svoditi samo na Brexit, nego ih treba modernizirati, usredotočiti se na sadašnjost i budućnost i “ostaviti za sobom predrasude o nekim starim sferama utjecaja”. “Postoji ta svijest da treba ostaviti nekakve predrasude o sferama utjecaja i o nekim tradicionalnim prijateljstvima. Treba se usredotočiti na sadašnjost i budućnost”, istaknula je hrvatska Predsjednica.

Stanje u Bosni i Hercegovini također je bila tema razgovora premijerke May i predsjednice Grabar-Kitarović koja je upozorila na mogućnost destabilizacije cijele jugoistočne Europe ako se uspori euroatlantski put Bosne i Hercegovine. “Stavila sam fokus na što brže aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Bosna i Hercegovina“ kao jedan ‘sui generis’ slučaj gdje nije riječ o državi koja se temelji samo na jednakosti pojedinaca već i na jednakosti triju naroda, što treba poštivati, što treba osigurati i na taj način zemlju što je moguće više povući prema euroatlantskim integracijama”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

See also  Parlamentarni izbori održat će se 8. studenoga

Govoreći o problemu migracija, istaknula je kako suradnja Hrvatske i Britanije u NATO-u ostaje neupitna budući da se radi o zajedničkoj brizi za sigurnost europskog kontinenta i euroatlantskog prostora.
U razgovorima se pojavilo i pitanje proširenja EU-a, a Predsjednica je ponovila kako Hrvatska ne želi nikoga zaustavljati na tom putu. “Naglasila sam premijerki May kako držim da je najbolji način da mi i Srbija u međusobnom dijalogu raščistimo sve ono što se tiče bilateralnih pitanja”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U nastavku posjeta, hrvatska Predsjednica susretala se s predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Lordom Fowlerom te održala sastanak s ministrom obrane Michaelom Fallonom.

Na kraju prvog dana službenog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, predsjednica Grabar-Kitarović održat će predavanje na temu „Defining Moment in European and Transatlantic Resilience: Croatian Perspectives“ na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti. predsjednica.hr

DSC 4835