Pogled u zjenicu vulkana – 30 godina Likovne kolonije Lug

Stjepan Divković Patka 1985

Stjepan Divković Patka 1985

Izložbom će se predstaviti 50 djela u staklu, nastalih tijekom četiri saziva Likovne kolonije Lug, od 1983. pa do 1986. godine

Koloniju su organizirali profesori na Likovnoj akademiji u Zagrebu Želimir Janeš i Frane Paro te kipar Franjo Kodrić u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Lug u kojem su studenti i boravili tijekom kolonije. Tijekom prvog saziva nastala su djela u terakoti, a na sljedeća tri u terakoti i staklu.

Svake godine Samoborski je muzej organizirao izložbu odabranih radova. Zadnjih 30 godina, osim nekoliko njih prošle godine, ova se djela nisu prikazivala javnosti.

Ova izložba važna je iz nekoliko razloga. Ovom će se izložbom prvi puta predstaviti većina radova koji su nastali tijekom Likovne kolonije Lug. Nadalje, izložbe stakla vrlo su rijetke pa će ona biti prava poslastica za sve ljubitelje umjetnosti. Budući da su sve skulpture izrađene u Tvornici stakla „Kristal“ Samobor, mnoge će Samoborce podsjetiti na zlatno doba samoborske industrije. I na kraju, ova izložba je još jedan dokaz o bogatstvu fundusa Samoborskoga muzeja.

Iz teksta predgovora kataloga Gordana Remussini

Galerija Prica, POU Samobor
14.10. – 10.11.2016.
Otvorenje izložbe 14. listopada 2016. u 19 sati