DSC 8117

Na vodoskocima novih zagrebačkih fontana uz NSK u Zagrebu uvjerljivo je projiciran lik Vaclava Havela povodom 80. obljetnice rođenja na inicijativu Hrvatsko-češkog društva i uz podršku Grada Zagreba

Zapravo Grad Zagreb europski se pridružio proslavi Havelova 80. Rođendana, kojeg u Češkoj naveliko proslavljaju i obilježavaju nizom prigodnih manifestacija, a donekle i u drugim europskim državama. Stoga je u utorak navečer na vodoskocima novih fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu projiciran Havelov lik. Projekciji Havelova lika nazočili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zamjenik češkog veleposlanika Miroslav Kolatek, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik i predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić. Europski uvjerljivo Zagreb je na subjektvan način obilježio 80. godišnjicu rođenja Václava Havela, češkog političara i književnika, prvog predsjednika Češke (1993.–2003.) i zadnjeg predsjednika Čehoslovačke (1989.–1992.), ali i jedne od najznačajnijih osoba novije češke i europske povijesti.

Václav Havel rodio se 5. listopada 1936. u Pragu u uglednoj i imućnoj obitelji, zbog čega mu je nakon uspostave komunističkog režima u Čehoslovačkoj 1948. bilo onemogućeno školovanje. U mladosti se istaknuo kao pjesnik i dramatičar pišući djela u duhu teatra apsurda, a kao predsjednik Kluba nezavisnih književnika igrao je istaknutu ulogu i u Praškom proljeću 1968., nakon čijeg gušenja postaje jedan od vodećih čeških disidenata. Budući da nije smio djelovati kao književnik, uzdržavao se radeći u pivovari, a svoje je eseje i drame objavljivao u samizdatima. Zajedno sa stotinjak čeških intelektualaca, Havel je 1977. sudjelovao u nastanku Povelje 77, peticije kojom se od komunističkih vlasti tražilo osiguranje osnovnih ljudskih prava. Zbog toga je uhićen i 1978. osuđen na četiri i pol godine zatvora. Iz zatvora je pušten 1983., a ponovno je uhićen 1989. kad je u zatvoru proveo devet mjeseci.

Havel kao čelnik Građanskog foruma bio je predvodnik „Baršunaste revolucije“ izbila je 17. studenog 1989., s kojom započinje rušenje komunističkog režima u Čehoslovačkoj, a 29. prosinca postao je predsjednik Republike, na kojoj ostaje do 1992. do razdruživanja Češke sa Slovačkom. Potom je na predsjedničkim izborima 1993. Izabran za prvog predsjednika samostalne Češke i na toj dužnosti ostaje dva mandata, do 2003.

Tijekom tog razdoblja Češka postaje napredna i uspješna država razvijenog demokratskog sustava i tržišnog gospodarstva, pritom je 1999. ušla u NATO i došla na prag članstva u Europskoj uniji u koju je primljena 2004. Václav Havel se nakon odlaska s predsjedničke dužnosti vratio književnom izražavanju pisanju drama, ali ostao je aktivan i kao komentator i kritičar aktualnih političkih i društvenih zbivanja u Češkoj i svijetu. Umro je 18. prosinca 2011. u Hrádečeku.

Ovodobna Europa i svijet objeručke su Havela prihvatili kao kreativnog i moralnog europskog intelektualca najviše razine i raspoznajnu osobnost međunarodno izražajnog političkog identita koji je uz to i jedan od simbila Češke i predvodnik borbe za demokraciju zasnovane na humanizmu. Iako je bio čelnik države zadržao je pristupačnost, jednostavnost i ležernost pa ga se zapravo smatralo idealnim vođom jedne srednjeeuropske države. Ime Václava Havela od 2012. nosi zračna luka u Pragu, a 2014. postavljeno mu je poprsje u Kongresu SAD-a u Washingtonu, kao četvrtom Europljaninu. Od 2013. Vijeće Europe dodjeljuje Nagradu Václava Havela za ljudska prava, a Havelovo ime nosi i jedna od zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Veze Havela i Zagreba datiraju iz razdoblja još dok je bio poletan mladi književnik, a potom disident i politički zatvorenik. Njegove drame izvodile su se u zagrebačkim kazalištima u doba kad su u Češkoj bile zabranjene, a njihov autor bio u zatvoru. Pritom se Václav Havel kao predsjednik isticao dajući potporu Hrvatskoj i BiH osuđujući politiku Srbije i Slobodana Miloševića. U kolovozu 1995. branio je i legitimitet hrvatske oslobodilačke operacije Oluja, a 1999. podržao je NATO-ovu intervenciju protiv Srbije. Havel je u Hrvatsku u mladosti dolazio kao turist, međutim kao predsjednik prvi put Hrvatsku je posjetio u veljači 2000. kad je u Zagrebu nazočio inauguraciji drugog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. U službeni posjet doputovao je iste godine u srpnju kad je, osim Zagreba, posjetio i Dubrovnik.
Havelova supruga, glumica Dagmar Havlová, od 2015. igra ulogu barunice Castelli u drami Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi u praškom kazalištu Na Vinohradech.

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb 80. rođendan Václava Havela obilježili su prigodnom tribinom koja je održana 9. studenog u dvorani Češke besede u Zagrebu. Spomenut ćemo da je Hrvatsko-češko društvo podnijelo prijedlog da jedna ulica u Zagrebu dobije ime Václava Havela.

DSC 8098

Leave a Reply