DRENIG: Talijansko-hrvatski kulturni dodiri

DRENING RAD

Predstavljanje knjige i izložbe Ervina Dubrovića u talijanskom Senatu, u Istituto di Santa Maria in Aquirio u Rimu, u petak 14. listopada u 10,30 sati

DRENING RADPovodom dvadesete godišnjice potpisivanja sporazuma o pravima manjina između Italije i Hrvatske pod pokroviteljstvom Senata Talijanske Republike, te u organizaciji Associazione Interparlamentare Amicizia Italia-Croazia (Međuparlamentarne udruge talijansko-hrvatskog prijateljstva), Muzeja grada Rijeke i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, održava se predstavljanje hrvatskog i talijanskog izdanja knjige Ervina Dubrovića, Drenig: Talijansko-hrvatski kulturni dodiri 1900.-1950.

Uz predstavljanje knjige bit će postavljena i istoimena izložba te prikazan dokumentarni film o Drenigu i talijansko-hrvatskim kulturnim dodirima obilježenim složenim i uglavnom nesklonim prilikama prve polovice dvadesetoga stoljeća.

Izložba koju su zajednički organizirali Muzej grada Rijeke i Società di Studi Fiumani iz Rima već je gostovala u Italiji. U suradnji sa Hrvatskom zajednicom u Trstu prikazana je u gradskom muzeju u Trstu (Civici Musei di Trieste) u prosincu. 2014. godine.
.
U međuvremenu je na oba jezika objavljeno i istoimeno monografsko izdanje Drenig, talijansko-hrvatski kulturni dodiri 1900.-1950. i Francesco Drenig, Contatti culturali italo-croati a Fiume dal 1900 al 1950.

Neuobičajeno je da je talijanski prijevod znamenitog riječkog pjesnika i prevoditelja Giaccoma Scottija objavljen u izdanju Centro di ricerche storiche / Centar za povijesna istraživanja u Rovinju, istovremeno s objavljivanjem hrvatskog izdanja. Obje su verzije krajem prošle godine predstavljene u Talijanskoj zajednici u Rijeci.

Ova knjiga riječkog istraživača i ravnatelja Muzeja grada Rijeke nastala je kao spoj biografije zanimljivog ali malo poznatog intelektualca i sinteze talijansko-hrvatskih odnosa u “olovnim godinama”, kada je i uzajamna kulturna suradnja obilježena ideološkim sukobima, neprestanim oscilacijama međudržavnih odnosa, kao i traumama glavnih protagonista.

Unatoč činjenici da knjiga i izložba govore o razdoblju o kojemu se interpretacije obje strane, hrvatske i talijanske, nerijetko umnogome razlikuju, ovaj je projekt među prvima uspio okupiti više hrvatskih i talijanskih institucija i intelektualaca, te ga je hrvatsko diplomatsko predstavništvo u Rimu odabralo za predstavljanje u talijanskom Senatu, uz istovremenu podršku današnje i iseljene Rijeke (Grad Rijeka i Società di Studi Fiumani).

Uz autora Ervina Dubrovića, u programu predstavljanja sudjelovat će talijanski senator Aldo Di Biaggio, hrvatski veleposlanik Damir Grubiša, predsjednik Società di Studi Fiumani u Rimu Amleto Ballarini, te ravnatelj Archivio-Museo Storico di Fiume u Rimu Marino Micich.
U programu će nastupiti i dobro poznati riječko-rimski glazbenik, violist Francesco Squarcia, koji svojim djelovanjem također povezuje Hrvatsku i Italiju.