Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja – 250 godina Gimnazije Karlovac

Put u proslost POZIVNICA Page 1

Vrijeme: srijeda, 19. listopada 2016. godine u 19.00 sati
Mjesto: Galerija “Vjekoslav Karas”, Ljudevita Šestića 3, Karlovac

Na izložbi će Gradski muzej Karlovac, povodom 250.-e obljetnice postojanja škole, predstaviti obrađenu i djelomično restauriranu Prirodoslovna zbirka Gimnazije Karlovac na 300 -tinjak m2 uz atraktivni muzeološki postav.

Prirodoslovna zbirka Gimnazije Karlovac jedna je od najstarijih i najznačajnijih školskih zbirki u Hrvatskoj te je zaštićena kao kulturno dobro. Zbirka sadrži 1153 predmeta od kojih većina datira s prijelaza 19. u 20. stoljeće i podijeljena je u 9 podzbirki (Algološka, Antropološka, Botanička, Geografsko-gospodarska, Geološko-mineraloška, Malakološka, Mikološka, Mikrobiološka, Zoološka). Prema tipovima predmeta dijeli se na biološki materijal zbirke (mokri i suhi preparati životinja i herbarski primjerci) i nastavna pomagala i opremu (knjige, litografije, mikroskopi, nastavna pomagala i modeli).

Izložba je krajnji rezultat i vrhunac suradnje između GMK-a i Gimnazije Karlovac, a obuhvatit će trogodišnji rad na zbirci autora izložbe kustosa Luke Čorka i prof. Antuna Milinkovića. Posjetitelji će imati prilike vidjeti kako je izgledao kabinet prirodoslovlja kajem 19. st., na koji način se prije učilo prirodoslovlje, koji su to najzanimljiviji predmeti iz zbirke, tko ih je napravio i još mnogo toga.

Put u proslost POZIVNICA Page 2