d37435f

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je dala mandat sa sastavljanje nove Vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, koji joj je u podne u Uredu predsjednice predočio 91 potpis izabranih saborskih zastupnika

– Andrej Plenković donio mi je 91 potpis zastupnika, čime očito uživa povjerenje većine. Sukladno svojim ovlastima, uručit ću mu mandat za sastavljanje 14. Vlade RH – kazala je Grabar-Kitarović i čestitala mu na brzom dobivanju povjerenja.

– Želim vam da što je prije moguće sastavite i dobijete povjerenje za novu Vladu – kazala je Grabar-Kitarović.

– Želim zahvaliti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na povjerenju – kazao je Plenković. Kazao je kako će Vlada biti orijentirana na gospodarstvo te da će prvo početi sa sastavljanjem proračuna.

Plenković je također kazao kako očekuje učinkovitu i kvalitetnu suradnju s predsjednicom Republike. Kazao je i kako će raditi na tolerantnom ozračju u društvu u kojem će se svi osjećati ugodno i u kojoj će se poštivati ljudska i manjinska prava.

Plenković je došao kod predsjednice nakon što je postignut dogovor o sastavljanju Vlade između HDZ-a i Mosta, uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka.

Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika.

Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak, 14. listopada. Vecernji.hr