Finska – Hrvatska 0-1

d55b5b

U susretu 3. kola skupine I kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine Hrvatska je kao gost u Tampereu svladala Finsku sa 1-0 (1-0)

Mario Mandžukić, koji je drugi put predvodio Hrvatsku kao kapetan (prvi put protiv Gibraltara), najbolje je od svih reprezentativaca iskoristio ove dvije blok-utakmice. Ne samo da je u Tampereu prelomio utakmicu u našu korist, nego se svojim 28. pogotkom za vatrene približio Eduardu da Silvi samo na jedan pogodak zaostatka na vječnoj listi strijelaca.

Usto, Mario Mandžukić učvrstio se na prvom mjestu kao najučinkovitiji hrvatski napadač u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Mandžo je postigao devet pogodaka, drugi je Boško Balaban sa sedam, dok su po tri postigli Šuker, Bokšić i Srna.

Finci su se pokazali nedoraslim suparnikom, a jedini segment igre u kojemu se nisu štedjeli bilo je – udaranje po nogama. U nekoliko situacija naši su reprezentativci osjetili tvrdoću finskih krampona po gležnjevima, no francuski sudac Buquet gledao im je kroz prste. To je izazvalo žestoke prosvjede Mandžukića i Perišića na ulasku u tunel u poluvremenu.

Tek u 54. minuti Finac Ring zbog preoštrog je prekršaja prvi završio u Buquetovoj bilježnici. Taj drugi dio igre donio je uzlet domaćina, čak i stanoviti pritisak prema našim vratima, u kojemu je bilo i paničnih reakcija naše obrane, no Finci u tom naletu nisu uspjeli ozbiljno zaprijetiti našemu vrataru Subašiću.

U posljednjih 15 minuta igre Hrvatska je ponovno zagospodarila travnjakom i odlučujuće krenula u konkretizaciju te dominacije. Ivan Perišić u 75. minuti uzdrmao je desnu vratnicu, a samo koju minutu poslije Duje Čop imao je izvrsnu prigodu, no razoružao ga je vratar Hradecky, kao i odmah potom pri Dujinom projektilu sa 25 metara. Tako Duje Čop, na žalost, ni u šestom nastupu za hrvatsku reprezentaciju nije uspio postići svoj prvijenac.

Čačić učvrstio poziciju

Osporavani izbornik Ante Čačić tako je bezbolno prebrodio dva nimalo ugodna gostovanja i učvrstio svoju poziciju. Neočekivani remi protiv Turaka u Zagrebu već je potpuno zaboravljen i Hrvatska sigurnim korakom maršira prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Sljedeću kvalifikacijsku utakmicu hrvatska reprezentacija igra protiv Islanda u Zagrebu, na žalost ponovno bez publike, 12. studenoga, a godinu će zaključiti prijateljskim nastupom u Belfastu protiv Sjeverne Irske. Vecernji.hr