Skip to content

Jubilejsko hodočašće katoličkih pokreta i udruga

JUBILEJ DRUSTVA 5 kopija

Povodom Jubilejske godine milosrđa 1. listopada 2016. održano je Jubilejsko hodočašće katoličkih pokreta i udruga iz cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije u đakovačku katedralu

Na hodočašću su sudjelovali i predstavnici podružnica HKLD-a s područja Nadbiskupije. Program je započeo na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u 16 h gdje nam je nakon uvodne molitve riječi dobrodošlice i blizine uputio nadbiskup Đuro Hranić. Prof.Vladimir Dugalić je održao predavanje ˝Milosrđe kao nadahnuće djelovanja vjerničkih udruga˝. Kroz predavanje je podrobno objasnio ˝filozofiju˝milosrđa pape Franje kroz dosad objavljene pobudnice i Papin rad. Crkva je sveopći sakrament spasenja u svijetu, kaže II.vatikanski sabor, i to nas potiče da djelujemo u svijetu, kroz brojne udruge i pokrete. U svojoj buli ˝Lice milosrđa˝ papa Franjo govori da nas Bog unatoč grijehu voli. Tako bismo i mi trebali voljeti svakog čovjeka, iskazivati mu ljubav, pokazati mu njegovo dostojanstvo i na taj ga način potaknuti na obraćenje. Predavač nas je pozvao na zahvalnost Bogu za primljene darove, na poniznost i međusobno povezivanje jer ˝cjelina je veća od sastavnih dijelova˝. Na kraju je predstavio nove sadržaje u Vikarijatu, gdje će se utorkom, srijedom i četvrtkom za sve građane grada Osijeka i okolice održavati sastanci s temama iz socijalnog nauka Crkve, teologije i Biblije. Vlč.Stanislav Šota, predstojnik Pastoralnog centra, animirao je okupljanje i raspravu poslije predavanja, nakon koje je slijedila okrjepa.

03 10 OBLJETNICA 1 kopija

Oko 18 h uputili smo se prema Katedrali gdje nas je dočekao mons.Ivan Ćurić, generalni vikar. Nakon molitve i blagoslova prošli smo kroz ˝Vrata milosrđa˝ pjevajući psalam ˝Vječna je ljubav njegova˝. Slijedila je pobožnost Božanskom milosrđu i Gospina krunica, koju su predvodili bogoslovi jer je bila prva subota, dan molitve za svećenička i redovnička zvanja. U 18.30h započela je svečana sveta misa koju je predvodio nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem te brojnim drugim svećenicima. Bio je to ujedno i dan slavlja 134.godišnjice posvete Katedrale i 150.godišnjica početka gradnje, za koju je sveti papa Ivan XXIII. rekao da je najljepša crkva između Venecije i Carigrada. U svojoj propovijedi nadbiskup je iznio detaljnu povijest nastanka Strossmayerove katedrale, koja je 3.katedrala u Đakovu, građena 16 godina, a posvećena 1.listoopada 1882. godine. O udrugama i pokretima rekao je da su živa Crkva i da neprestano trebaju moliti Boga da ih učini korisnim za rast crkve.

See also  Papa doputovao u Tursku

Svetu misu su pjevanjem obogatili bogoslovi predvođeni vlč. Ivom Andrićem.

Bogu zahvalni za hodočašće, s molitvom za još više gorljivosti, uputili smo se svojim domovima.

03 10 UDRUGE 7 kopija