Skip to content

Održana treća Štrkijada u Popovači 2016. / 100 foto!

01 Štrkijada u Popovači 2016 1

U subotu 24. rujna, u organizaciji Popovačke udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk”, održana je 3. likovna kolonija “Štrkijada u Popovači”. Pokrovitelj ovogodišnje kolonije, koja je nosila naziv “Uvijek postoji razlog za osmijeh, vjeruj u sebe” bila je Neuropsihijatrijska bolnica Dr. Ivan Barbot Popovača

foto galerijaPogledajte galeriju 100 foto!

Iako NPB Dr. Ivan Barbot Popovača danas obavlja raznovrsnu zdrastvenu djelatnost i zauzima značajno mjesto u sustavu zdravstvene zaštite RH. još uvijek je prate predrasude a sudjelovanje 60-tak umjetnika iz cijele Hrvatske je njihov doprinos prema destigmatizaciji duševno oboljelih i poziv na prihvaćanje različitosti.

Rječima dobrodošlice slikarima likovne kolonije „Uvijek postoji razlog za osmijeh, vjeruj u sebe”, obratila se ravnateljica NPB DR IVAN BARBOT POPOVAČA, prim. Marina Kovač dr. med.,poželjevši im inspirativan rad i ugodan boravak u okružju prirodnih i kulturnih ljepota popovačke Bolnice.

Zahvalivši sudionicima lik.kolonije na odazivu, predsjednica PULS-a „Moslavački štrk“ Marija Pukec Žigić, posebno se zahvalila NPB Dr I. Barbot Popovača na pokroviteljstvu i podršci , naglasivši da je održavanje ove likovne kolonije značajno zbog produkcije umjetničkih radova zavičajnih umjetnika, decentralizacije kulturnih zbivanja i promidžbe sinergije likovnog stvaralaštva i bolničke ustanove.Koncepcijski pristup ove kulturne manifestacije je raznovrsnost, pozivanjem umjetnika različitih generacija, geografskog porijekla i stilskog opredjeljenja, miješajući znanje i iskustvo što rezultira kvalitetnim radovima.

Svečanom otvaranju likovne kolonije nazočio je i saborski zastupnik, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a tijekom rada koloniju je posjetila i predstavnica Turističke zajednice Grada Popovače.

Uz učešće razdraganih slikara iz 30-tak mjesta i gradova Lijepe Naše u prelijepom ambijentu bolničkog perivoja s užitkom je stvaralo 60 slikara u raznim likovnim tehnikama. Slikari svojim likovnim druženjem i zajedničkim stvaranjem žele doprinjeti borbi protiv predrasuda, osvještavajući ljudska prava i multikulturalnost.

Na koloniji „Uvijek postoji razlog za osmijeh, vjeruj u sebe“ ostvarena su 83 likovna ostvarenja i 1 kiparski rad . Likovne radove koji su nastali u subotu, slikari su nesebično darovali popovačkoj bolnici da oplemene radni prostor bolnice na radost njenih zaposlenika i korisnika.

See also  Održana likovna kolonija "Vilinski svijet" u Rastokama

Nakon svečanog ručka, podjele Zahvalnica i unikatnih poklona pacijenata radno-okupacijske terapije koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi, sudionicima 3.likovne kolonije“Štrkijada u Popovači“ ugodno prijateljsko druženje prigodnim glazbenim programom obogatio je TS KUD-a „Potočanka“ iz Potoka.

Na likovnoj koloniji je prisustvovalo 60 slikara koji su došli iz mnogih krajeva Hrvatske, Slatine, Sladojevaca, Novske, Lipika, Slavonskog Broda, Gornje Vrele, Novigrada Podravskog, Koprivnice, Đurđevca, Nove Gradiške, Rešetara, Zadra, Rijeke, Zagreba, Dugog Sela, Sirača, Daruvara, Bjelovara, Varaždina, Novog Marofa, Svetog Martina na Muri, Siska, Budaševa, Žabna, Garešnice, Brezničkog Huma, Osekova, Gospića, Stružeca, Popovače, Velike Gorice, Petrinje i Volodera.

Rastanak likovnih stvaralaca je kao i cjelodnevno likovno druženje bio radostan uz pozdrav: Hvala na gostoprimstvu i doći ćemo opet otvorena srca!