Skip to content

Predstavljen zbornik radova o Rumjani Božilovoj

Predstavljen je Zbornik radova B’lgaro-h’rvatski političeski i kulturni otnošenija prez vekovete  (Bugarsko-hrvatski politički i kulturski odnosi kroz stoljeća) u ponedjeljak 3. listopada 2016. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, objavljen je povodom 75. godišnjice rođenja bugarske povjesničarice dr. sc. Rumjane Božilove, a zapravo je rezultat višegodišnjeg djelovanja hrvatskih i bugarskih znanstvenika u sklopu zajedničkog projekta Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti i Odsjeka za povijesne znanosti HAZU

 10

Na predstavljanju govorio je potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić podsjetivši da je Hrvatska akademija 1861. osnovana s južnoslavenskim imenom kako bi obuhvatila i Bugare koji su 1869. osnovali svoju akademiju. Pri čemu je naglasio da je prvi predsjednik HAZU Franjo Rački napisao Povijest Bugarske, zbog čega mu je u palači Bugarske akademije znanosti podignut spomenik kojeg u Sofiji zbog svojih zasluga za Bugare ima i Strossmayer. Zbornik su predstavili urednici dr. sc. Svetozar Eldarov i dr. sc. Irina Ognjanova, dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek i dr. sc. Tihana Luetić. Među govornicima na predstavljanju zbornika još su zapaženo govorili, kako bugarska veleposlanica Tanja Dimitrova, tako i upravitelj Odsjeka za povijesne znanosti HAZU dr. sc. Damir Karbić.

 01

Suradnja dviju akademija započela je 1997. zahvaljujući dr. sc. Rumjani Božilovoj koja se je tad u Zagrebu kao ugledna bugarska povjeničarica bila zaokupljena znanstvenim istraživanjima, a pri tom uspostavila je prve kontakte i veze između tih institucija. Kao dugogodišnja voditeljica projekta svojim je znanstvenim djelovanjem, tj. objavljenim radovima i knjigama postupno razvijala čitavu znanstvenu školu kojoj je svrha bila istraživanje i popularizacija hrvatsko-bugarskih odnosa.

 07

Zbornik cjelovito je vrlo pregledan, sastoji se iz tri dijela. Prvi dio posvećen je dr. sc. Rumjani Božilovoj, ali i sjećanjima njezinih kolega i suradnika o početcima zajedničke suradnje, kao i vezama sa zagrebačkim ustanovama i povjesničarima. Drugi dio obuhvatio je 15 radova koji su predstavljeni u Sofiji na znanstvenom skupu održanom u lipnju 2012. povodom 100. godišnjice Balkanskog rata, pod nazivom Vojna i mir. Treći dio, Vjera i mir, obuhvatio je radove sa znanstvenog skupa održanog u Sofiji u veljači 2015. povodom 200. godišnjice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Autori radova su bugarski i hrvatski znanstvenici iz raznih strukovno znanstvenih djelokruga, i koji su deskriptivnom znanstvenom uvjerljivošću u svojim radovima obradili mnogo kultursko-umjetničkih, jezikoznanstveniih i političko-religijskih tema.

See also  Željko Tanjić (ur): Kardinal Stepinac - svjedok Istine

 16

 08