Skip to content

Papa osudio rodnu ideologiju

OSSRO

O posjetu Gruziji i Azerbajdžanu, o rodnoj ideologiji, o homoseksualnosti i o odnosima s Kinom, te o novim kardinalima i mnogim drugim temama Sveti je Otac s novinarima razgovarao tijekom leta prema Rimu, kamo je stigao sinoć oko 22 sata

Odgovarajući na upite Papa je rekao da je Gruzija izrazito kršćanska zemlja, te da je našao „veliku kulturu i vjeru“. Papu je osobito dirnuo patrijarh Ilija II., Božji čovjek, „koji ga je ganuo“, a potom se Sveti Otac osvrnuo na ekumenizam. „Trebamo moliti jedni za druge. Molitva je vrlo važna. Osim toga, treba zajedno raditi: ima siromaha, sa siromasima zajedno raditi; ima i drugih problema koje možemo zajedno rješavati, s izbjeglicama možemo zajedno raditi; zajedno činiti dobro drugima. To možemo, a to je put ekumenizma – istaknuo je papa Franjo.
Govoreći pak o odnosima između Armenije i Azerbajdžana, Papa je poželio „iskren dijalog“, a kako bi se izbjegao put rata istaknuo je „hrabrost obraćanja Međunarodnom sudu, kao što je Hag“. Rat uvijek uništava, s ratom se sve gubi. Kršćani pak trebaju moliti za mir, da odgovorni krenu putom dijaloga, pregovora ili da se obrate nekom međunarodnom sudu – kazao je Sveti Otac.

Odgovarajući na upite o homoseksualnosti i o rodnoj ideologiji, Papa je rekao kako je kao svećenik, biskup i papa pratio osobe s istospolnom sklonošću i praksom. Kad se neka osoba s tim sklonostima pojavi pred Isusom, Isus joj zacijelo neće reći: Odlazi jer si homoseksualac – rekao je Sveti Otac.

Papa je ponovo odlučno osudio rodnu ideologiju, „zloću“ indoktrinacije, osobito djece u školama „da se promijeni mentalitet“, što Papa naziva „ideološkom kolonizacijom“. Potom je govorio o nekom španjolskom dječaku koji je promijenio spol te istaknuo potrebu otvorenosti srca. Sklonosti i hormonalne neuravnoteženosti stvaraju mnoge probleme i stoga valja biti pozorni da se ne govori: ‘Sve je to isto, udri brigu na veselje’.To pak nije u redu. Svaki slučaj valja ozbiljno shvatiti, slijediti, proučiti, raspoznati i osobu uključiti u zajednicu –primijetio je Papa dodajući:

See also  Papa Franjo potpisao novu encikliku u Asizu

Isus bi tako postupio. Molim vas nemojte sada reći: „Papa će sada ‘posvetiti’ transseksualce. Molim vas, rekao je dodajući: Želim biti jasan. To je moralni i ljudski problem. Treba ga riješiti na najbolji način, uvijek s Božjim milosrđem, s istinom, kao kad smo govorili o braku, cjelovito čitajući apostolsku pobudnicu Amoris Laetitiae; uvijek s otvorenim srcem – ponovio je papa Franjo, a potom se osvrnuo na rastavu braka, na ranjene obitelji i na napade na obitelj.

Božja slika nije muškarac, već muž sa ženom, zajedno. Oni u braku bivaju jedno tijelo. To je istina. A istina je da u ovoj kulturi ima sukoba i lošeg upravljanja brojnim problemima, a k tomu i današnje filozofije; sada radim ovo, a kad se umorim, radit ću nešto drugo i tako redom. Protiv braka se vodi svjetski rat. Moramo se čuvati da u nas ne uđu te ideje – upozorio je Papa.

Papa je dakle ponovo istaknuo da „grijeh nema posljednju riječ. Posljednju riječ ima milosrđe“. Potaknuo je na cjelovito čitanje apostolske pobudnice Amoris Laetitiae, koja veli „da postoji grijeh, raskid, ali i lijek, milosrđe, otkupljenje“, a pokazuje put da se problemi rješavaju imajući u vidiku četiri kriterija: prihvat ranjenih obitelji, praćenje, treba razabrati i integrirati svaki slučaj, te ponovo uspostaviti sklad – podsjetio je Sveti Otac.

Papu su novinari pitali o svemu. Rekao je da će uskoro imenovati 13 novih kardinala; bit će sa svih kontinenata da se vidi univerzalnost Crkve. Spomenuo je pak kako će uskoro objaviti dan posjeta nastradalima u potresu koji je pogodio srednju Italiju, možda na prvu nedjelju Došašća. Podsjetio je na mnoge međunarodne događaje u sljedećoj godini, počevši od posjeta Fatimi, zatim Indiji i Bangladešu, a nije potvrdio putovanje u Afriku i Kolumbiju. Osim toga, rekao je kako bi želio posjetiti Kinu, izražavajući veliko poštovanje prema kineskom narodu. Odnose između Vatikana i Kine valja svesti u jedan odnos, a na tomu se radi, polako…Spore stvari idu dobro, uvijek. Žurba nije dobra – istaknuo je Sveti Otac.

See also  Dječje ljeto u župi Podsused

Odgovarajući na upit o dodjeli sljedeće Nobelove nagrade za mir, rekao je kako je nagrada za mir priznanje, očitovanje humanosti prema žrtvama rata: djeci, osobama s invaliditetom i starijim osobama. Nasilje je grijeh protiv Isusa Krista. Meso te djece, bolesnih i golorukih starijih osoba tijelo je Kristovo. Čovječanstvo bi trebalo reći nešto za žrtve ratova – ustvrdio je Sveti Otac.

Na upit o predsjedničkoj kampanji u Sjedinjenim Američkim Državama, Papa se nije očitovao, ističući da je „narod suveren“, primjećujući da „kad se dogodi da u bilo kojoj zemlji ima dva, tri, četiri kandidata koji ne zadovoljavaju sve, znači da je život u toj zemlji previše ispolitiziran i da nema političke kulture“ – zaključio je Papa. hr.radiovaticana.va