Skip to content

Otvorena izložba Roberta Fišera u Gradskoj galeriji Labin

Robert Fišer 1

U Gradskoj galeriji Labin otvorena samostalna izložba mladog osječkog autora Roberta Fišera naziva Nježna destrukcija 

foto galerijaNakon uvodnih riječi Gorie Sellan koja se obratila svima prisutnima u ime Gradske galerije Labin, te ukratko predstavila autora, o izloženim djelima Roberta Fišera, te konceptu same izložbe publici je govorio Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti. Igor Loinjak, koji je i autor predgovora katalogu izložbe, istaknuo je kako Fišer u svojim radovima propituje koje su mogućnosti slikarstva u današnjem vremenu istodobno naglašavajući kako je slikarstvo kao medij uvijek iznova u prilici umjetniku ponuditi dovoljno prostora za istraživanje.

Robert Fišer 2

Nakon govora Igora Loinjaka, publici se riječima zahvale obratio i sam autor, koji je ukratko opisao proces nastajanja radova izloženih u labinskoj Gradskoj galeriji, te pozvao sve prisutne da razgledaju izložbu.

Izložba „Nježna destrukcija“ prvo je predstavljanje Roberta Fišera u Gradskoj galeriji Labin, te prvo predstavljanje labinskoj publici uopće.

Robert Fišer 3

„Ulaskom u odjeljak izložbenog prostora u kojem su predstavljena Fišerova djela i dolaskom pred Nastajanje u nestajanju, koje nam se prema logici kretanja nužno nameće kao prvo, ostajemo krajnje iznenađeni. Umjetnik ovaj rad namjerno stavlja tik uz prolaz jer ostruganu boju rasipa ispred platna kojemu je pripadala raspoređujući je u format identičan formatu samog platna. Stojeći ispred velikog slikarskog platna postajemo njegovim sastavnim dijelom budući da podplate naše obuće preuzimaju na sebe dio prašine nastale struganjem boje kojom je platno bilo oslikano (time nastoji implicitno sugerirati kako su se na platnu prije početka destrukcije prizora nalazili otisci umjetnikovih stopa).
Ovakvim postupkom promatrač postaje dio slike koju gleda, ona postaje dio njega te se upravo zahvaljujući promatraču širi galerijskim prostorom i odlazi izvan njega.“

Robert Fišer 4

„Rad Automimesis realiziran je zahvaljujući interakciji slikarskoga platna obješenog na zid i projektorskog osvjetljanja usmjerenog prema njemu. Opet imamo postupak oslikavanja platna te njegovo naknadno struganje. Razlika se vidi u načinu prezentacije slikarske prašine i njezinu odnosu prema platnu. Postavljajući istresenu prašinu u formi stošca na postament između projektora i platna, svjetlost na platno na kojem je prethodno bio naslikan crni trokut preslikava prašinu s postamenta čineći je opet esencijalnim dijelom platna s kojim je u jednom trenutku prošlosti činila jedinstveno biće.“ Igor Loinjak ((…) iz predgovora katalogu izložbe)

Robert Fišer 5

Robert Fišer rođen je u Osijeku 1976. Diplomirao je 2012. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Aktivno izlaže od 2008. godine, te je do sada ostvario više samostalnih i skupnih izložaba. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku i jedan od osnivača POPUP projekta, umjetničke organizacije utemeljene na ideji alternativne izlagačke platforme. Bavi se slikarstvom i multimedijom. Živi, radi i djeluje u Osijeku.

Robert Fišer 6

Izložba „Nježna destrukcija” može se pogledati do 22. listopada 2016., svakim danom osim nedjelje od 10 do 14 i od 17 do 20 sati.