U HAZU održan znanstveni simpozij o zatajenju srca

U Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU u petak 30. rujna 2016. održan je znanstveni simpozij o zatajenju srca kojeg su organizirali Odbor za kardiovaskularne bolesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Klinika za bolesti srca i krvnih žila Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za kardijalnu kirurgiju Medicinskog fakulteta KBC-a Zagreb

 07

Skup je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je kazao da se zatajivanje srca može usporediti s najzloćudnijim malignim bolestima zbog velike smrtnosti među oboljelima. Od zatajivanja srca boluje oko dva posto pučanstva, a nakon postavljanja dijagnoze oko 50 posto oboljelih umire unutar pet godina. Akademik Kusić je istaknuo da je u kardiologiji i transplantaciji srca Hrvatska dosegla svjetske vrhove, podsjetivši pritom da je akademik Davor Miličić ljetos izabran u uži Upravni odbor Europske asocijacije za zatajivanje srca, a 26. rujna i za supredsjedatelja Europskog komiteta za uznapredovalo zatajivanje srca te predsjednika Europske radne skupine za transplantaciju srca.

I rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras govorio je na otvorenju skupa istaknuvši da je suradnja HAZU i vrhunskih stručnjaka preduvjet vrhunske znanosti i vrhunskog naprjedovanja društva, što Sveučilište po njegovim riječima potvrđuje upravo na području medicine.

Na simpoziju je istaknuto da bavljenje uznapredovalim zatajivanjem srca zahtijeva iznimnu posvećenost, trajno učenje i donošenje sudbonosnih odluka za koje katkad nema uputa u službenim smjernicama jer prave smjernice za to područje još ne postoje. Zbog toga je iznad svega nužan skupni rad niza različitih stručnjaka, jedinstvo kardiologije i kardijalne kirurgije, ali i jedinstvo s bolesnicima, s kojima su liječnici dugotrajno i čvrsto povezani u metamorfozama njihovih srca i metamorfozama naših života.

U okviru simpozija predstavljena je dojmljiva grafička mapa Metamorfoze srca hrvatskog slikara Matka Trebotića nadahnuta Programom transplantacije srca i mehaničke cirkulacijske potpore u Kliničkom bolničkome centru Zagreb. Jedna grafika simbolizira presadbu srca, a druga primjenu umjetnog srca.