Predsjednica Republike na posljednjem ispraćaju Shimona Peresa

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Jeruzalemu je nazočila pogrebu bivšeg predsjednika i premijera Izraela Shimona Peresa

obamanetanyahu

“Shimon Peres već neko vrijeme nije vodio Izrael, iako je bio sugovornikom brojnim državnicima i dok je bio u mirovini, ali držim da će Izrael njegovati njegovu ostavštinu sada kad ga više nema”, kazala je hrvatska Predsjednica nakon sudjelovanja na Peresovu pogrebu na nacionalnom groblju na brdu Herzl u Jeruzalemu.

“Ovako veliki broj državnika i crkvenih velikodostojnika, od sadašnjeg i bivšeg američkog predsjednika, državnog tajnika, kraljeva do palestinskog predsjednika Abasa dokazuje koliko se cijeni Izrael i koliko se cijeni Shimon Peres kao državnik”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, dodajući kako je Peres bio čovjek od kojeg treba učiti.

Naglasila je kako su svi govori koji su istaknuli Shimona Peresa kao državnika koji je bio jedan od utemeljitelja modernog Izraela i mnogo napravio za obranu i sigurnost zemlje, jednako isticali i drugu stranu, da je priznavao Palestincima pravo na državnost.

O Peresu su na posljednjem ispraćaju govorili Obama i Clinton, izraelski čelnici, ali i članovi njegove obitelji. “Njegova je obitelj govorila o njegovom karakteru, o tome koliko je bio jednostavan, pristupačan i koliko je brinuo o obitelji, o svojoj državi, ali isto tako i o miru na Bliskom istoku i općenito o globalnim odnosima”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon posljednjeg ispraćaja Shimona Peresa u Jeruzalemu. predsjednica.hr

Američki predsjednik Barack Obama u petak je u Jeruzalemu na posljednjem ispraćaju bivšeg izraelskog predsjednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir, “velikana 20. stoljeća” Shimona Peresa, poručio da je dolazak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na pogreb “podsjetnik da mir još nije završen posao”.