Fotomonografija “Sakralna baština Varaždina”, nakladnika Varaždinske biskupije, predstavljena je na svečanosti u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu u utorak 27. rujna uoči 19. obljetnice uspostave te mjesne Crkve

39596Time je Varaždinska biskupija uoči svog 20. rođendana dobila prvi put reprezentativno djelo koje vrhunskim slikama i perom predstavlja sakralnu baštinu – kamenu i živu Crkvu – drevnoga baroknoga i mladoga biskupskoga grada prozvanoga “gradom kulture, zvonika i anđela”. Predstavljanju, koje je bilo i popratno događanje ovogodišnjih 46. Varaždinskih baroknih večeri, nazočile su mnogobrojne osobe iz života Crkve, kulture, te društvenog i javnog područja grada.

U uvodu predstavljanja, koje je vodila dramska umjetnica Ljiljana Bogojević, istaknuto je kako se ove godine mjesna Crkva spomenula i 10. obljetnice preminuća prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja, a već u ožujku iduće jubilarne godine 10. godišnjicu svoje biskupske službe u Varaždinu proslavit će i sadašnji biskup Josip Mrzljak. Sve ove obljetnice, ali dakako ponajprije višestoljetna sakralna baština ovoga grada, zavrijedili su ovo izdanje, koje možda na prvi pogled između mekanih korica ne djeluje preraskošno i veliko, ali već drugi pogled otkriva da se upravo ovakvim izdanjem željelo sadržaj ove knjige učiniti što pristupačnijim i svakodnevno bližim.

O ostvarenju projekta izdavanja knjige govorio je urednik fotomonografije, preč. dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije. Urednik Kopjar zahvalio je biskupu Mrzljaku na poticajima i podršci kojima je pratio ostvarenje projekta u koji se ušlo s velikim izazovom i entuzijazmom u želji da se produbi tema “Sakralna baština Varaždina”. Rad na projektu trajao je godinu i pol te je realiziran na 220 stranica knjige koje sadrže 540 umjetničkih fotografija već dokazanog i priznatog varaždinskog fotografa Darka Gorenaka i 70 kartica tekstova biskupijske novinarke i urednice Jasminke Bakoš-Kocijan, povjesničara mr. sc. Damira Bobovca i samog urednika knjige. 

Nit vodilja koja nas je potaknula na ovakav zanimljiv, ali i veliki izazov, koji obuhvaća živopisnu tematiku crkvenog i društvenog života u kulturnim, povijesno-umjetničkim i duhovnim ostvarenjima, bio je ponos da živimo i djelujemo u ovako predivnom gradu, koji cijeni i brižno čuva svoju ljepotu, te s posebnim pijetetom njeguje sakralnu baštinu, ponos i diku našega grada i Biskupije, rekao je preč. Kopjar. Istaknuvši da je u velikom dijelu knjige prikazana sakralna baština s puno (premda možda i premalo) povijesnih detalja i činjenica, napomenuo je kako je velik dio baštine izgubljen i zauvijek nestao u vremenu. Stoga je na nama da spasimo, čuvamo i sačuvamo ono što nam je ostalo, poručio je preč. Kopjar dodavši da iza svake sakralne baštine stoji čovjek jer bez Božjeg djeteta ne bi bilo ove ljepote kojoj se divimo u svijetu, pa tako i ovih predivnih sakralnih djela koja krase grad Varaždin.

Sa stručnog gledišta na djelo se osvrnuo dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu. Izrazio je zadovoljstvo što je Varaždinska biskupija na čelu s biskupom Mrzljakom podržala i ostvarila ovakav projekt sa stručnim suradnicima kojima je čestitao na lijepom, vrijednom i zanimljivom djelu. Primjetno je kako u Varaždinu dosad nije bila izdana jedna ovakva sinteza bogate sakralne baštine grada koji se uistinu može pohvaliti s većim brojem samostana, župa i crkava. Ovaj projekt je put u pravome smjeru da se izdaju još opširnija djela ili da se pojedinačno predstave sakralni objekti kojima se ovaj grad ističe i ponosi, kazao je dr. Huzjan. Predstavljajući pobliže knjigu, rekao je da se sastoji od dva osnovna dijela. U prvome su predstavljeni općenito grad Varaždin, katedrala, gradske župe sv. Nikole biskupa, Uznesenja BDM Biškupec, sv. Fabijana i Sebastijana, sv. Josipa Banfica i Uznesenja Isusova Kućan Marof, župa sv. Vida s kapucinskim samostanom, te franjevački i uršulinski samostan, a drugi dio obuhvaća događanja tzv. žive Crkve u liturgijskom vremenu te je na kraju predstavljena i Varaždinska biskupija od svog osnutka 1997. godine do današnjih dana, čime je zaokruženo cijelo izdanje. Kao posebnu vrijednost knjige istaknuo je što su znalačkim okom umjetnika fotografije prikazani i približeni detalji i motivi sakralne baštine koji su zaklonjeni svakodnevnom pogledu vjernika, među kojima nisu samo vrijedni crkveni predmeti iz samostanskih riznica, nego i sunčani satovi, zvona, slike i stare knjižnice, dok je svaki sakralni objekt prikazan i nesvakidašnjim zračnim snimcima. Kao dodatnu važnu vrijednost knjige istaknuo je i prikaz života tzv. žive Crkve kroz 25 događanja tijekom godine koji svjedoče o tome da je bogata sakralna baština ovoga grada uistinu u aktivnoj službi vjernicima. Vrhunske umjetničke fotografije prati odgovarajući jednostavan, jasan, lako razumljiv i sažet tekst, naglasio je predavač te zaželio Varaždinskoj biskupiji još mnogo ostvarenih projekata.

Biskup Mrzljak na kraju je zahvalio svima koji su ostvarili ovo djelo kojim se predstavlja grad Varaždin u kojem je sjedište biskupije. Izrazio je želju da u današnjem vremenu slika i svega vizualnog, ove fotografije budu poticaj da se nad njima ipak malo zastane i razmišlja te kroz popratni tekst upozna ono što smo mi baštinili od naših predaka i što želimo sačuvati za buduće naraštaje. Između ostalog, istaknuo je zadovoljstvo što je uz kamene crkve predstavljena i tzv. živa Crkva jer sakralno nije spomen na nešto što se nekada dogodilo, nego je ono uvijek aktualno i ono se i danas događa. Zaželio je da knjiga, kao dar sebi ili bližnjima, dođe u ruke što više čitatelja jer je svojim formatom i cijenom dostupna svima koji požele bolje upoznati sakralni život i baštinu ovoga grada te je najavio i izdanja na stranim jezicima za mnogobrojne namjernike, hodočasnike i turiste koji sve više dolaze iz inozemstva u “grad kulture, zvonika i anđela”. 

Glazbeni program obogatili su svojim nastupom mo. Anđelko Igrec na klaviru i violinist Martin Pokos. Prodajna je cijena knjige 100 kuna, a na predstavljanju mogla se nabaviti uz prigodan dar – ukrasnu vrećicu s obilježjima fotomonografije. Oblikovanje knjige potpisuje Robert Stepić, a tiskana je u tiskari Printera u Svetoj Nedelji. 

Prije svečanog predstavljanja u katedali Uznesenja BDM proslavljena je sveta misa u prigodi 19. obljetnice ustanovljenja Varaždinske biskupije te u zahvalu na početku gradnje novog centra Biskupijskog Caritasa. Misu je predvodio biskup Mrzljak u zajedništvu s desetak svećenika Biskupskog ordinarijata i grada Varaždina. IKA

Odgovori