DSC 2880

U prigodi Dana policije predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova te im je čestitajući njihov dan zahvalila na predanom i odgovornom izvršavanju svih dužnosti i zahtjevnih poslova, koji su od iznimne važnosti za sigurnost Republike Hrvatske i svih njenih građana

„Hrvatska policija čvrsto je i neraskidivo vezana s hrvatskim narodom. U odlučnim godinama stvaranja, obrane i oslobađanja hrvatske države policija je u svim svojim sastavnicama dala nemjerljiv doprinos uspjesima koje smo ostvarili“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te tom prigodom istaknula kako hrvatski narod pamti veliku ulogu naših redarstvenika, kako u prvim mjesecima obrane Hrvatske, tako i tijekom cijelog Domovinskog rata.

Predsjednica je kazala kako hrvatski policajci danas odgovorno obavljaju sve zadaće zaštite imovine građana i javnih dobara, nadzora državne granice te brojne druge odgovorne poslove te kako su vrlo često izloženi opasnostima i pogibeljima. Dodala je kako se njihov posao ne može ni u kojem pogledu nazvati rutinskim. „To je posebno došlo do izražaja tijekom prošlogodišnje migrantske krize, koja je bila posve nov izazov, ne samo za policijske snage koje su mu na najizravniji način bile izložene nego i za hrvatsko društvo u cjelini“, naglasila je hrvatska Predsjednica.

Izrazivši zadovoljstvo zbog djelotvorne potpore domaćim i stranim gostima za vrijeme turističke sezone, predsjednica Grabar-Kitarović posebno je istaknula doprinos hrvatskih policajaca zaštiti i obrani života i imovine građana. Izrazila je zahvalnost svim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su zajedno s drugim dionicima sustava sigurnosti iz područja obrane, traganja i spašavanja, hitnog medicinskog djelovanja, protupožarnog djelovanja i upravljanja prometom svakodnevno revno izvršavali dužnosti.

DSC 2905

Među brojnim područjima rada Ministarstva unutarnjih poslova, predsjednica Grabar-Kitarović posebno je izdvojila borbu protiv korupcije, suzbijanje zloporabe droga, suzbijanje društvenog i obiteljskog nasilja, trgovanja ljudima i računalnog kriminala te prometnu sigurnost. Rad policije bit će onoliko uspješan koliko je društvo u cjelini uspješno i koliko u njemu vlada ozračje zajedništva, optimizma i vjere u napredak, istaknula je.

„Na vama je zadaća da stručnošću, znanjem i požrtvovnošću budete čuvari sigurnosti svakog građanina, jamci javne sigurnosti i ostalih vrednota zajamčenih Ustavom. Posebno je važno moralne vrline i domoljublje prenositi na naraštaje kadeta, koji se spremaju za policijsko zvanje. Biti policajac naime nije zanimanje, nego poziv u kojem se odgovorno služi građanima, domovini i općem dobru“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

U povodu Dana policije Predsjednica Republike odlikovala je Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu 124 djelatnice i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. predsjednica.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.