Miličić: Hrvatski građani ne odlaze na preventivne preglede

girl 15

girl 15

Svaki drugi građanin Hrvatske umire od bolesti srca i krvnih žila. Prošle godine njih 25 tisuća, među kojima više žena nego muškaraca, a sve više obolijevaju 0djeca i mladi

Uz Svjetski dan srca – Zaklada “Hrvatska kuća srca” na Trgu bana Jelačića u subotu organizira akciju u kojoj će građani moći doznati jesu li u rizičnoj skupini.

Upravitelj zaklade akademik Davor Miličić upozorio je da su kardiovaskularne bolesti vodeći problem zdravstva u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj koja je ponovno ušla u kategoriju država visokog rizika iako, kao sredozemna zemlja, može višestruko smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Građani se premalo informiraju, no unatoč tome Hrvatska bilježi blagi pad smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, koja je prije 10 godina iznosila 53, 4 posto, a lani 47, 4 posto.

Hrvatski građani ne odlaze na preventivne preglede i ne drže se uputa liječnika, a koliko je to važno govore primjeri zemalja Sjeverne Europe koje su u zadnjih deset godina zbog promjene načina života došle su do ranga niskog kardiovaskularnog rizika, kazao je Miličić.

U Hrvatskoj 40 posto stanovništva boluje od povišenog krvnog tlaka, a samo trećina njih liječi se propisno. Muškarci oboljevaju desetak godina ranije, ali se kod žena, kada uđu u razdoblje menopauze, opasnost od bolesti povećava.

U razgovoru u Dnevniku Miličić je rekao kako posebno zabrinjava podatak da sve više obolijevaju djeca i mladi. Uzroke tome vidi u tome što su roditelji prezaposleni. Većina roditelja nije zdravstveno prosvjećena i nije svjesna da kardiovaskularna prevencija treba početi od najranije dobi pa se nezdravo jede, jede se brza hrvna, djeca i mladi se debljaju. 15 do 20 posto školske djece ima prekomjernu tjelesnu težinu. To je veliki problem koji vodi u nastanak dijabetesa, hipertenziju…, istaknuo je Miličić. HRT