Časna sestra Vlatka Topalović nova ravnateljica Caritasa Nadbiskupije Split

images cms image

images cms image

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić imenovao je časnu sestru Vlatku Topalović novom ravnateljicom Caritasa Nadbiskupije Split

Časna sestra Vlatka je redovnica Hrvatske provincije Sv. Ćirila i Metoda Družbe sestara Službenica Milosrđa, službu je ravnateljice Caritasa preuzela u ponedjeljak 26. rujna 2016. u Splitu. Primopredaji je nazočio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović koji je u ime nadbiskupije zahvalio dosadašnjem ravnatelju gospodinu Slavku Jerončiću, koji je tu službu obnaša 8 godina (2008.-2016.).

Ohrabrivši je u novoj službi, nadbiskup Barišić uručio je dekret časnoj sestri Vlatki pri čemu je naglasio da Caritas u našoj ovodobnici na poseban način u Godini milosrđa, svjedoči ljubav Krista – lica Božjega milosrđa za sve one koji su u potrebi.

Više od 40 godina Caritas Nadbiskupije Split učinkovito djeluje, naročito se iskazao tijekom Domovinskoga rata brinući o prognanicima i izbjeglicama koji su donkle pronašli siguran dom na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Danas ima više programa kojima Caritas podupire: pučka kuhinja, bonovi za obitelji slaboga imovinskog stanja, podjela odjeće i obuće, prikupljanje drva za ogrjev, više od 70 stipendija daje učenicima i studentima, kroz brojne izvanredne intervencije i programe poboljšanja stambenih uvjeta izlazi u susret najpotrebnijima. Caritas ima i mali kućni hospicij iz kojeg najtežim bolesnicima u njihovim domovima dostavlja najovodobnije bolničke krevete, potom ima Dječji Caritas, koji obiteljima s djecom osigurava dječju hranu, odjeću, pelene i ostalu opremu za djecu. Caritas Nadbiskupije vodi i Sigurnu kuću, koja je sklonište za žene i djecu, žrtve obiteljskoga nasilja u kojem im se izim smještaja pruža duhovna i psihološka pomoć. Caritas Nadbiskupije Split ima i brojne druge programe, a za svoje je djelovanje primio više nagrada i pohvala.