Skip to content

Prva večer Natjecanja Ferdo Livadić u znaku glasa, violončela i saksofona

41 SGJ Iva Krusic 02

41. SGJ – Prva večer Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

foto galerijaNa Samoborskoj glazbenoj jeseni počelo je 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić. Ove godine šestero mladih kandidata natječe se za dvije nagrade, a slavodobitnici će biti poznati u srijedu, 28. rujna. Prve natjecateljske večeri publici i prosudbenoj komisiji predstavili su se mezzosopranistica Iva Krušić (Hrvatska), violončelist Sebastian Bertoncelj (Slovenija) i Kvartet Ardemus (Nizozemska)

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni u ponedjeljak, 26. rujna počelo je 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić. Šestero mladih izvođača predstavlja se svojim 45-minutnim programima na javnim recitalima koje prati prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Zoran Juranić (skladatelj), Gernot Sußmuth (violinist), Ivana Kocelj (muzikologinja) i Srećko Bradić (skladatelj). Pobjedniku pripada Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost sponzora Addiko Banke u iznosu od 15 tisuća kuna, izvedba četiri koncerta na festivalima u Hrvatskoj, koncert u ciklusu Cantus Ansambla te nova kompozicija koju će skladati Davorin Kempf, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine. Za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodjeljuje se Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja u iznosu od 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine. Pobjednici će javno biti proglašeni u srijedu, 28. rujna.

41 SGJ Sebastian Bertoncelj 02

Prve natjecateljske večeri u Galeriji Prica predstavili su se mezzosopranistica Iva Krušić (Hrvatska), violončelist Sebastian Bertoncelj (Slovenija) i Kvartet Ardemus (Nizozemska).

Iva Krušić za svoj je nastup, uz klavirsku pratnju lane Bradić, odabrala skladbe Glucka O del mio dolce ardor, Jakova Gotovca Pjesme čeznuća, op. 21, Rossinija Una voce poco fa iz opere Seviljski brijač, Čajkovskog Lied der Mignon, op.6, br. 6 te Da, čas nastal iz opere Djevica Orleanska. Također se odlučila i za Fernanda Obradosa i skladbe El vito i Del cabello mas sutil te Julesa Masseneta i Elegie, op.10, br. 5 te Reynalda Hahna i skladbu A Chloris. Iva Krušić je studentica pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Martine Zadro, a zanimljivo da je učila i violinu te magistrirala pravo.

Violončelist Sebastian Bertoncelj nastup je počeo skladbom Lamento Antuna Tomislava Šabana da bi potom uz klavirsku pratnju Lorenza Cossija izveo Sonatu za violončelo i klavir Clauda Debussyja te Sonatu za violončelo i klavir, op. 119 Sergeja Prokofjeva. Sebastian Bertoncelj trenutno studira u razredu Enrica Bronzija na salzburškom Mozarteumu. Bio je član Tria Aeternu, a sada surađuje s violinistom Oskarom Longykom.

Za kraj prve večeri predstavio se nizozemski Kvartet Ardemus. Oni su se odlučili za Grave et Presto Jeana Riviera te Ciudades-Cordoba, Sarajevo, Adis Abeba Guillema Lagoa, a za obavezno djelo domaćeg autora izabrali su Šest krokija Borisa Papandopula. Na kraju su izveli Šest Bagatela Gyorgyja Ligetija. Kvartet Ardemus čine Lisa Wyss (sopran-saksofon), Lovro Merčep (alt-saksofon), Jenita Veurink (tenor saksofon) i Yo-yo Su (bariton-saksofon). Upoznali su se na Konzervatoriju u Amsterdamu gdje studiraju u razredu Arna Bornkampa, a zajedno nastupaju od 2014. godine.

41 SGJ Kvartet Ardemus 01

U utorak, 27. rujna na rasporedu je druga natjecateljska večer 13. Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić, a predstavit će se pijanist Lovre Marušić (Hrvatska), violončelist Endre Ferenc Stankowsky (Mađarska) i sopranistica Tanja Ruždjak (Hrvatska). Recitali počinju u 18, 19 i 20 sati u Galeriji Prica.