Skip to content

Marijana Stanić: Happy Endings

Otvorenje izložbe Happy Endings, autorice Marijane Stanić, održat će se u srijedu, 28. rujna 2016. u Galeriji SC. Početak je u 20 sati

galerija sc 91 1Izložba je otvorena do 7. listopada 2016., radnim danom od 12 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati.

Fiksiranost sreće u bajkama predstavlja stereotip kojem smo svi izloženi u djetinjstvu i koji nas na neki način, kao nedostižni ideal proganja čitav život. Umjetnica koristi bajke u kojima se ultimativna sreća, koja je uslijedila nekoj velikoj borbi i mnogim i raznolikim napetostima, izražava kroz ljubavno ujedinjenje glavnih junaka u vječnosti. Intrigira ju kontrast vječne i nepromjenjive sreće iz svijeta mašte u odnosu na realne međuljudske odnose podložne mijeni u vremenu. Intervencijom u bajku, montažnim postupcima, te stvaranjem određenog ambijenta, instalacija Happy endings pokušaj je reprogramiranja svih onih normi koje nam se kroz bajke pokušavaju usaditi.

„Kao i često do sada u svojim radovima, raznim oblicima i formama multimedijskih instalacija, Marijana Stanić poseže za narativima i elementima bajke. Audioinstalaciju Happy Endings, koja je svoju prethodnu varijantu imala kao audio rad u emisiji Slika od zvuka na Trećem programu Hrvatskoga radija, sklopila je od završnih rečenica bajki, onih u kojima se pojavljuje sukus slike idiličnog života. Riječ je uglavnom o frazama o vječnoj sretnoj ljubavi, u kojoj se junaci sjedinjuju nakon različitih peripetija, a koje su, dakako, daleko od stvarnih međuljudskih odnosa.„ ( iz predgovora, Evelina Turković)

Marijana Stanić rođena je 1971. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. Voditeljica je i kustosica Galerije 90-60-90/Pogon Jedinstvo, profesorica likovne kulture i likovna umjetnica.
U svom umjetničkom radu kreće se unutar širokog raspona multimedijalnih radova od crteža, audio, video i svjetlosnih instalacija, radio drame, objekta i art game-a. U potrebi za preispitivanjem slike svijeta u kojem živimo, problematizira sustav vrijednosti suvremenog društva, konzumerizam i prezentacije stvarnosti, te istražuje modele svakodnevne komunikacije i odabire životnih strtegija. Radovi se baziraju na estetici dječjih igračaka, kiča i sitne galanterije, a teme često dotiču opća mjesta maštarenja s ironijskim odmakom.
Od 2001. aktivno se bavi umjetničkim radim, te je izlagala na više samostalnih i skupnih izlužbi u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.