Europski dan jezika 2016., jezicima do neba

EDL 2016 Letak 1

EDL 2016 Letak 1

Jezici, rap glazba i Europska unija (sve na jednom mjestu), u trenutku kad ponovno obilježavamo Europski dan jezika!

Završnica velikog višejezičnog rap natjecanja održat će se u utorak, 27. rujna 2016. u Vintage Industrial Baru u Zagrebu. Na njemu sudjeluju učenici koji su u jakoj konkurenciji izborili svoje mjesto u finalu, pa će pokazat što su naučili na nastavi stranih jezika a pri tomu se iskazati u repanju na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Za potrebe natjecanja učenici su dobili instrumental s već snimljenim refrenom na engleskom, njemačkom i talijanskom, ali su sami morali napisati ostatak stihova i osmisliti scenski nastup.

Pr čemu će učenicima na samom natjecanju u izvedbi pomagati reperi profesijom koji su izvorni govornici triju navedenih jezika, a sve će budno nadgledati i usmjeravati voditeljica Remi iz grupe Elemental. Međutim dok se natjecatelji budu pripremali za završni nastup, publika će uživati u irskim plesovima u izvedbi članova plesnog studija „Celtic Fantasy“, a oni hrabriji moći će i sami isprobati kako je to zaplesati irski step.

Projekt višejezičnog rap natjecanja organiziraju Europska komisija, Talijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum i British Council a svrha mu je zainteresirati učenike za učenje stranih jezika ali potaknuti ih da svoje jezične vještine primijene u praksi.

Europski dan jezika obilježava se od 2001. godine, a Europska komisija tim povodom svake godine aktivno sudjeluje organizirajući zbivanja jezične tematike. Višejezično rap natjecanje u Hrvatskoj održava se od 2013. godine (www.volimjezike.eu).

Program u Vintage Industrial Baru u Zagrebu (Savska 160) počinje 27. rujna 2016. u 10 sati.

EDL 2016 Letak 2