Skip to content

Dvostruka glazbena poslastica uz Laticu Anić i Cameratu Cantilly

41 SGJ Anic i Starcevic

41.SGJ – Latica Anić i Camerata Cantilly u dvostrukom glazbenom programu u Samoboru

Posjetitelji Samoborske glazbene jeseni mogli su u nedjelju, 25. rujna, uživati u dvostrukom glazbenom programu. Prvo je u Galeriji Prica svoj recital izvela violončelistica Latica Anić, prošlogodišnja dobitnica nagrade Grada Samobora za izvedbu djela hrvatskog autora na Natjecanju Ferdo Livadić. Uz klavirsku pratnju Krešimira Starčevića, inače također dobitnika Nagrade Grada Samobora Natjecanja Ferdo Livadić (2012. godine), za početak su izveli Sonatu za violončelo i klavir u a-molu, Arpeggione, D.821 Franza Schuberta, a slijedila je Phantasiestucke za violončelo i klavir, op. 73 Roberta Schumana. Nakon romantičarskog dijela Anić i Starčević su svratili i do 20. stoljeća uz Sonatu za violončelo i klavir u C-duru, op. 119 Sergeja Prokofjeva.

41 SGJ Latica Anic 01

Latica Anić od 2010. godine studentica je Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji Kneževine Lihtenštajn, a pretprošlu akademsku godinu provela je u razredu Laszloa Fenyoa na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu. Osim nagrade na Samoborskoj glazbenoj jeseni, Anić je, između ostalih, osvojila i prvu nagradu na Međunarodnom violončelističkom natjecanju u Liezenu u Austriji te na Trećem hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu. Krešimir Starčević diplomirao je 2013. godine u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a osim brojnih nagrada te domaćih i međunarodnih nastupa, kulturnoj javnosti je poznat i kao umjetnički voditelj Zagrebačkih ljetnih večeri prethodne dvije godine.

41 SGJ Camerata Cantilly 01

U drugom današnjem glazbenom druženju nastupio je komorni sastav Camerata Cantilly pod umjetničkim vodstvom Mihaela Paara

Za početak nastupa u franjevačkoj crkvi izabrali su Divertimento za puhače u G-duru, Hob.II:3 Josepha Haydna te Koncertni komad br.2 u d-molu za dva klarineta, op.114 i Koncertni komad br.1 u f-molu za dva klarineta, op.113 Felixa Mendelssohna. Drugi dio započeli su Uvertirom opere Figarov pir, KV 494 W.A. Mozarta, a nakon Partite za puhače u Es-duru, op. 71 Franza Krommera, nastup su zaključili Slavenskim plesom br. 8 u g-molu – Furiant, op. 46 Antonina Dvoraka.

41 SGJ Camerata Cantilly 02

Camerata Cantilly utemeljena je 2014. godine u Samoboru kao komorni sastav puhačih glazbala, jedini takvog tipa u Hrvatskoj. Jezgru ansambla čini klasični puhački oktet, a utemeljitelj i umjetnički voditelj je klarinetist Mihael Paar. Osim standardnog repertoara u svoje programe su uvrstili i obrade djela pisanih za velike simfonijeske orkestre, glazbu 20. i 21. stoljeća te novonastala djela skladana upravo za Cameratu Cantilly. Također su aktivni u revitalizaciji hrvatske glazbene baštine pa su tako ponovno aktualizirali gotovo zaboravljeni Oktet Borisa Papandopula.

41 SGJ Camerata Cantilly 03

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni u ponedjeljak, 26. rujna počinje 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić. Prve natjecateljske večeri predstavit će se mezzosopranistica Iva Krušić (Hrvatska), violončelist Sebastian Bertoncelj (Slovenija) i Kvartet Ardemus (Nizozemska). Nastupi su na rasporedu u 18, 19 i 20 sati u Galeriji Prica.