Dan Japana i Japanska kulturska jesen

japanska jesen 2016

Dolaskom jeseni približava se Dan Japana koji će se ove godine održat u subotu, 1. listopada, u muzeju Mimara od 13:00 do 18:00 sati

japanska jesen 2016

Nakon samog čina otvorenja održat će se predavanje o japanskoj pop kulturi, pri čemu poseban dio predavanja govori o svjetski popularnoj igri Pokemon GO. Stoga dođite i naučite pojedine nove trikove i nakon predavanja pridružite im se u lovu na pokemone.

Nove tehnologije budućnosti koje nam dolaze iz Japana bit će predstavljene predavanjem o superbrzoj magnetskoj levitacijskoj željeznici (Maglev) i njezinoj tehnologiji linearne supravodljivosti.

Izim toga, pogledajte anime film “Vrt riječi”, naučite igrati igo, pridružite nam se na demonstracijama japanskih borilačkih vještina, japanske hrane i ikebane. Dođite na tečaj japanskog jezika za početnike, savijajte s nama origami, naučite nešto o haiku poeziji i pogledajte natjecanje u Cosplay-u i Harajuku modi.

Predavanje:
1. listopda 2016. (subota), 14:00 – 14:50 (predavanje u sklopu Dana Japana) u atriju Muzeja Mimara održat će direktor londonskog ureda JR Tokai g. Shigeru Araki.

Shigeru Araki rođen je 28. listopada 1972. godine (43). Od 1995. godine radi u JR-u (Japanske željeznice). Nakon poslova u tajništvu i financijama odlazi na studij u inozemstvo. Po povratku, uz odnose s ulagačima (IR) radi i na poslovnom upravljanju, ljudskim resursima, pravnim poslovima. Od srpnja ove godine radi kao direktor JR Tokai ureda u Londonu.

O predavanju: Korporativna misija tvrtke Central Japan Railway Company (JR Central) upravljanje je superbrzom željeznicom koja povezuje Tokio, Nagoyu i Osaku, najbitniju prometnu žilu kucavicu Japana, a djeluje preko pedeset godina od uvođenja linije Tokaido Shinkansen (tzv. „vlak metak“). Prvi su u svijetu iskoristili „supravodljivost“ u magnetskoj levitacijskoj željeznici (MAGLEV) koja se naziva tehnologijom budućnosti, čime promoviraju izgradnju Chuo Shinkansen linije koja će Tokio i Osaku povezivati vlakom koji će na komercijalnim linijama dostizati brzinu do 500 km/h. Iz Veleposlanstva Japana ističu da im je želja da kroz ovo predavanje javnost bolje razumije perspektivu projekta Chuo Shinkansen i tehnologije linearne supravodljivosti.

Predavanje je na engleskom jeziku. Broj sjedećih mjesta je ograničen pa molimo da svoje mjesto rezervirate mailom na sokolic@mofa.zr.go.jp

Nakon Dana Japana u Muzeju Mimara jesenska druženja nastavit će se Ciklusom japanskog filma u Zagrebu i Rijeci, ali i koncertima vrhunskih japanskih glazbenika.