U šetnji Gradom susreli smo Merceds Bratoš, dubrovačku akademsku slikaricu sa zagrebačkom adresom. Nismo izdražali da je ne zaustavimo i postavimo joj nekoliko pitanja

mercedes bratošDobar dan Mercedes. U posljednje vrijeme često se viđate u vašem rodnom Dubrovniku. Imali ste i dvije izložbe. O čemu je riječ?

– Dobar dan. Tako je. Već mjesec dana sam u Dubrovniku. Najprije sam u svom Gradu, u Hrvatskoj matici iseljenika, otvorila vrlo posjećenu izložbu naziva ”San ljetne noći” inspiriranu kazališnim ljetnim predstavama.

Čuli smo i za drugu Vašu izložbu

– U galeriji Otok, Art radionica Lazareti, traje izložba-trilogija radova s kolegom Davorom Mezakom i kolegom Dankom Friščićem.

Vrlo neobično. O čemu se radi?

– To je zanimljiv spoj njihovih ciklusa “Gunduićev san”i “Brod luđaka” s mojim “Tapetama iz harema”. Izložba je povijesno utemeljena na srednjovjekovnim običajima…

Što trenutno radite, ima li vremena za odmor?

– Za neko hedonističko uživanje vremena baš i nemam. Međutim, lijepo je bit u svome gradu.

Kad se vraćate u Vaš zagrebački atelje?

– Do 4. listopada, kada završava trilogija, završavaju i moje dubrovačke obveze te se vraćam u Zagreb. Veselim se povratku i novim planovima.

Kakvi su Vam planovi i što Vas sve čeka?

– U Zagrebu me čekaju druge obaveze uključujući i atelje. Pripreman nove izložbe i neke projekte koji bi se do kraja godine trebali realizirati.

Uz pozdrave i sretno u Zagrebu.

Akademska slikarica Mercedes Bratoš rođena je u Dubrovniku gdje je završila Srednju umjetničku školu “Luka Sorkočević”. Slikarstvo je diplomirala na Accademia di Belle Arti u Firenci, u klasi prof. Umberta Borella. Završila je program pedagoško-psihološkog obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u inozemstvu i Hrvatskoj te sudjelovala na likovnim kolonijama. Članica je HDLU-a. Živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku

Leave a Reply

Your email address will not be published.