Počele Varaždinske barokne večeri

109637

Svečanim koncertom španjolskog ansambla La Ritirata u varaždinskoj katedrali u petak navečer su počele 46. Varaždinske barokne večeri kojima je ove godine zemlja partner Španjolska

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Unatrag sedam godina festival svake godine ima zemlju partnera. Do sada su zemlje partneri bili Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija, Francuska, a ove će godine to biti Španjolska.

Festival ove godine traje od 23. rujna do 4. listopada, a osim u Varaždinu mnogobrojni se programi održavaju i izvan njega. Naime, sve do zatvaranja, koncerti domaćih i stranih glazbenika predviđeni su gradovima i mjestima u ukupno četiri sjevernohrvatske županije. Zanimljiv je i popratni program događanja od kojih je jedan i dan ranije otvorena 21. Međunarodna izložba cvijeća na temu “Barok-glazba-cvijeće” u varaždinskom Starom gradu.

Svečanosti otvaranja varaždinskog baroknog festivala, najprestižnijeg takvog festivala u Hrvatskoj, koji se održava po visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović nazočili su mnogobrojni uglednici iz varaždinskog i šireg hrvatskog kulturnog i javnog života.

Na otvorenju Festivala, a uoči nastupa španjolskog ansambla La Ritirata pozdravnim riječima publici se obratio Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina te naglasio posebne zasluge nekadašnjih začetnika i suvremenih organizatora koji uvijek iznova nalaze načine da Festival iz godine u godinu bude bolji i zanimljiviji. Zahvalio je i Španjolskoj kao zemlji partneru, a posebno veleposlaniku Kraljevine Španjolske nj.e. Eduardo Aznaru Camposu te umjetnicima.

O nastupu Španjolske govorio je veleposlanik nj.e. Eduardo Aznar Campos te istaknuo da je svečani koncert posvećen 400.-toj obljetnici rođenja velikog španjolskog književnika Miguela de Cervantesa.

Čestitke organizatorima uputio je i ministar kulture Republike Hrvatske Zlatko Hasanbegović, koji je i otvorio festival.

Program otvorenja otpočeo je himnom u izvedbi Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole pod vodstvom dirigentice Dade Ruže nakon čega je uslijedio koncert ansambla La Ritirata. Ansambl predvođen Josetxom Obregonom, violončelistom i umjetničkim voditeljem s Komornim koncertom za blokflautu, obou, violinu, violončelo i basso continuo u g-molu Antonija Vivaldija i Cervantesovim operama skladatelja Antonia Caldare.

To simbolično spajanje talijanske i španjolske glazbene baštine ujedno je bilo i doprinos španjolskih glazbenika obilježavanju 400. godišnjice smrti velikog španjolskog književnika Miguela de Cervantesa.

Ulaznice za koncerte 46. Varaždinskih baroknih večeri mogu se kupiti u sustavu ticketshop.hr, kao i cjelodnevno svih dana u tjednu u Tisak mediji u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu, te svakodnevno od 8 do 15 sati u Koncertnom uredu Varaždin ili sat vremena prije svakog koncerata na mjestu njihova održavanja. Ulaznice se nisu mogle nabaviti jedino za otvorenje te za noćni koncert uz svijeće ansambla More Hispano. Ulaz na vanjske koncerte je slobodan.

A kad je riječ o programu, zahvaljujući partnerstvu sa Španjolskom, festivalska će publika po prvi puta ove godine imati prigodu uživati u glazbenoj ostavštini španjolske barokne epohe i poslušati najbolje ansamble koje promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe. Osim publike baroknog Varaždina, u glazbenim poslasticama ovogodišnjeg festivala moći će uživati i publika u Ludbregu, Krapini, Belcu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici. Duh vremena prenijet će se i kroz klasičnu baroknu operu u suvremenoj izvedbi, španjolski flamenco, kao i neizostavnu baroknu kuhinju koja će mirisima i okusima posjetitelje vratiti u razdoblje povijesti u kojemu bogatstva i raskoši u višim slojevima društva naravno nije nedostajalo. Najveća zvijezda Festivala je španjolski violinist, dirigent i skladatelj Jordi Savall koji nastupa drugog dana Festivala u Uršulinskoj crkvi.

U Varaždin ponovno stiže ansambl LeTendre Amour, a atrakcija Festivala bit će i španjolska sopranistica Raquel Andueza. Nizu domaćih i stranih glazbenika na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima pridružit će se proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar te mnogi drugi. varazdinske-vijesti.hr

{youtube}ijcfChWtxOo|500|400|0{/youtube}