Je li referendum u RS početak kraja BiH

tema dana333

tema dana333

Dva su dana do referenduma u Republici Srpskoj. Je li to, kako neki najavljuju, početak kraha Bosne i Hercegovine, pitanje je koje smo analizirali u večerašnjoj Temi dana u kojoj su gostovali Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator Hrvatskog radija, Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske iz redova bošnjačkog naroda te Dejan Vuk Stanković, politički komentator iz Beograda

Ramiz Salkić rekao je kako u Sarajevu postoje određene zabrinutosti, posebno među povratnikčkom populacijom. Ovaj referendum vraća nas u devedesete godine i bit će veliki kamen spoticanja za budući suživot, istaknuo je Salkić. Izrazio je uvjerenje da do sukoba neće doći, prije svega jer to građani ne žele. Naglasio je kako Dodikova retorika truje odnose u BiH. Institucije Republike Srpske čine sve da se Bošnjaci i Hrvati ne bi vratili na područje entiteta. Srbi to područje smatraju svojim ratnim plijenom, rekao je. Referendum je u međunarodnoj zajednici naznačen kao antiustavni i antidejtonski. Ruši odluke ustavnog suda BiH. Može se označiti i referendumom koji ruši Republiku Srpsku jer ruši dejtonski sporazum kojim je ona stvorena, mišljenja je Salkić.

Stanković tvrdi da Srbija nije ni na koji način podržala referendum, ali i da nije ni aktivno sudjelovala u njegovom spriječavanju. Mišljenja je da je referendum u Sarajevu izdramatiziran te da suštinski nije bitan. Simbolika ne može biti prijetnja zajedničkoj državi. Srbija ima pravo i dužnost brinuti se za ravnopravnost Srba u BiH, naglasio je Stanković.

Komenttor Hrvatskog radija, Tihomir Vinković, smatra da se Daytonski sporazum nije se provodio zbog međunarodne zajednice. Predstavnik međunarodne zajednice postao je osoba koja je nametala i zastavu i himnu i grb. Stvoren je protektorat umjesto država. BiH je praktički protektorat međunarodne zajednice, istaknuo je Vinković.

Prema Stankovićevom mišljenju, do zaoštravanja retorike došlo je zbog riječi Sefera Halilovića. Prava Srba u Federaciji su ispod svakog europskog nivoa. Stav Srbije je da je referendum u potpunosti u skladu s Daytonskim sporazumom, rekao je Stanković te dodao kako je neprihvatljivo da se ni nakon godinu dana ne zna tko stoji iza pokušaja atentata na Aleksandra Vučića. HRT