Izložba ‘Radi i živi u…’

Radi i živi u 1

Radi i živi u 1

Zona Sztuki Aktualnej
Pl. Orła Białego 2, Szczecin, Poljska
Trajanje izložbe: 07.10.2016. – 25.11.2016.
Otvorenje izložbe: 06.10.2016. u 19 sati

„Radi i živi u…“

Umjetnici: Yane Calovski i Hristina Ivanoska, Jasmina Cibic, Eva Engelbert, Igor Eškinja, Kathi Hofer, David Maljković, Christian Kosmas Mayer, Gizela Mickiewicz, Marzena Nowak, Tarwuk, Adam Ulbert

Kustosice: Aurelia Nowak, Vanja Žanko

Izložba ”Radi i živi u…” predstavlja radove umjetnika u nastajanju i umjetnika u usponu iz zemalja centralne i jugoistočne Europe koji svojim radovima istražuju pojam mjesta u kojem trenutno žive i rade.

Iako su tradicionalno predstavljani kao dom i studio, mjesto i geografska lokacija na kojoj umjetnici stvaraju svoje radove postali su s jedne strane nebitni, a sa druge presudni faktori u njihovim umjetničkim praksama. Odnos između mjesta u kojem umjetnik živi i njegove prakse i identiteta neprestano se transformira procesima poput globalizacije, kao i lokalnim preferencama i trendovima. Radovi umjetnika rođenih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća često su prožeti povijesnim događajima i procesima, biografskim momentima i filozofskim referencama. Ove prakse na kritički način pristupaju kulturnim, društvenim i političkim tranzicijama kao stanjima koja opisuju okolnosti u kojima oni sami djeluju.

Radovi nude uvid u oprečne poetike i politike međuprostora: između prošlosti i sadašnjosti, bitnog i nebitnog, intuitivnog i povijesnog, lokalnog i transnacionalnog. U radove su integrirane karakteristike ovog stanja: procjepi, proturječnosti, promašaji, nemogućnosti, diskontinuitet, kao konstitutivni dijelovi istraživanja i prakse koje poduzima umjetnik.

Kako u međunarodnom sustavu globalnog svijeta umjetnosti trenutno funkcioniraju umjetnici iz regije smještene između Baltika i Sredozemnog mora? Kako činjenica da se radi o umjetnicima koji prebivaju u svojoj zemlji ili migriraju u velika središta povijesne i suvremene umjetnosti utječe na njihovu perspektivu ili poglede na svijet? Kako nomadski stil života umjetnika i ekonomija dijeljenja utječu na njihove prakse? Važan kontekst za pitanja postavljena ovom izložbom pružaju dinamične društveno-političke i gospodarske promjene koje se odvijaju posljednjih godina: iscrpljivanje međunarodnog političkog sustava, migracije i ekonomska kriza, promjene u percepciji centra i stare (polu) periferije nakon 1989., u vrijeme kada su generacije mladih i sredovječnih umjetnika oblikovale vlastiti identitet.

Izložba ”Radi i živi u…” predstavlja koncepte i estetske fenomene u umjetničkim radovima mlade i srednje generacije umjetnika iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Poljske i Slovenije.

Kustosice:

Aurelia Nowak (Poznań, 1987.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Poznańu (Promocija i kritika umjetnosti, umjetničko obrazovanje i kustoske strategije). Između 2013-2014, Nowak je sudjelovala u ”The Gallerist Programme”, edukativnom programu pod vodstvom centra De Appel (Amsterdam), namijenjenom pripremanju mladih kustosa i galerista za rad u komercijalnom sektoru međunarodnog svijeta umjetnosti. Dobitnica je stipendija i nagrada za kustoske aktivnosti i promoviranje radova mladih umjetnika, uključujući i stipendije koje dodijeljuju Ministarstvo kulture i nacionalnog nasljeđa Poljske, Poljski nacionalni centar za kulturu i gradonačelnik Poznana. Od 2014. vodi galeriju Zona Sztuki Aktualnej u Szczecinu, kao i eksperimentalnu agenciju Pony Project, koja u različitim europskim zemljama provodi projekte namijenjene mladim umjetnicima.

Vanja Žanko (Zagreb, 1980.) diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te kustoske studije na Institutu suvremene umjetnosti u Ljubljani (Slovenija). Dobitnica je nagrade EUNIC 2013. za mlade menadžere iz kulturnog sektora. Dugogodišnja suradnica brojnih javnih institucija, uključujući i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu (urednica časopisa Život Umjetnosti), Međunarodno sveučilište u Veneciji (Italija) i Međunarodno vijeće za muzeje.od 2007 – 2013 bila je glavna kustosica kolekcije Filip Trade te vodila izložbeni prostor kolekcije, Kuću Lauba u Zagrebu, (2011. – 2013). Trenutno sudjeluje u DeVos programu za menadžere u kulturi u organizaciji DeVos instituta (Washington / Ministarstvo kulture RH). Predsjednica je neprofitne organizacije Nomad.

Partneri projekta: NOMAD, Zagreb, Hrvatska; Austrijski kulturni forum, Varšava, Poljska; Ministarstvo kulture Republike Hrvatske; Ministarstvo kulture Republike Slovenije

Sponzor: Transped

Naslovna slika: Tarwuk, M491A192()INKAROH_001, 2016.
Postav izložbe, M491A192()INKAROH, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Ljubaznošću umjetnika, fotografirao Damir Žižić

Radi i živi u 2
Igor Eškinja, Arhitektura optimizma, 2016.
Postav izložbe, T-HT@MSU.HR, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Ljubaznošću umjetnika, fotografirao Damir Žižić

Radi i živi u 3
Marzena Nowak, Blockades, 2014.
Postav izložbe, Galerija Gregor Podnar, Berlin
Ljubaznošću umjetnice i galerije Gregor Podnar, Berlin

Radi i živi u 4
David Maljković, Undated, 2013.
HD, animacija u boji, 02’ 59”
Ljubaznošću umjetnika i Metro Pictures, New York