Svečano otvorenje nove sezone Zagrebačke filharmonije

jurinić

Zagrebačka filharmonija svoju novu koncertnu sezonu otvara pod ravnanjem svog novog šefa dirigenta te solističkim nastupom pijanističke zvijezde Aljoše Jurinića

Zagreb – Mladi pijanist Aljoša Jurinić do 27. godine osvojio je  većinu vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj te bio laureat najprestižnijih pijanističkih natjecanja u svijetu. Finalist pijanističkog natjecanja Frederic Chopin u Varšavi, na kojem je 1980. započela karijera velikog Ive Pogorelića, laureat prestižnog natjecanja  kraljice Elizabete u Bruxellesu, Mladi glazbenik 2012.godine Zagrebačke filharmonije, samo su neki od njegovih najvećih uspjeha. Virtuoznost, briljantnost, nadahnutost, strastvenost sofisticiranost, istančana senzibilnost… samo su neki od epiteta koje se „lijepe“ uz njegove izvedbe, a isto je i s publikom koja s velikim zanimanjem dolazi na njegove koncerte. Nije slučajno da njegov glazbeni put i talentiranost uspoređuju sa onim Ive Pogorelića, kao i činjenica da je Hrvatska u ovom izvanrednom pijanistu dobila predstavnika svoje glazbene izvrsnosti najviše umjetničke razine.

U kombinaciji s orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem svog novog karizmatičnog šefa dirigenta Davida Danzmayra  bit će to koncertna večer posebnog intenziteta zvuka i interpretacije visokog dosega.

Zagrebačka filharmonija sezonu će otvoriti izvedbom djela hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula Hommage a Sorkočević, a nastaviti izvedbama Straussovog Don Juana, Prokofjeveva  1. koncerta za klavir i orkestar (u interpretaciji Aljoše Jurinića) te 5. simfonijom Čajkovskoga.

Spektakularnim koncertom otvaranja, Zagrebačka filharmonija nagovijestit će bogatu koncertnu sezonu. Njezini redoviti ciklusi – Crveni i Plavi, nude omiljena tradicionalna djela orkestralnog repertoara, dok će se kroz novi OFF ciklus predstaviti Zagrebačka filharmonija kakvu možda još niste upoznali – koncert s Matijom Dedićem i Gabi Novak u sjećanje na Arsena Dedića, večer posvećena glazbi tanga i fada, koncert s „kraljem violinista“ Robijem Lakatošem, glazba iz Disneyevih filmova..samo su neki od razloga zašto bi bilo dobro (po)pratiti  Zagrebačku filharmoniju u njezinoj novoj sezoni.

Počnite s tim već u petak, 23. rujna s početkom u 19:30 sati i uvjerite se u genijalnost Aljoše Jurinića o kojoj svi pričaju u sinergiji sa orkestrom Zagrebačke filharmonije.  

ZGF Orkestar