PULITIKA 1

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC
Izložbeni prostor – četvrtak 22.9.2016. u 19 sati – otvorenje izložbe
Trajanje: 22.9.-14.10.2016.

DRAGO NOVAK
IZLOŽBA – IZ ZBIRKE – RECENTNA HRVATSKA UMJETNOST

Zbirka umjetnina ne nastaje slučajno. Ona se stvara i gradi, vođena pokretačkom snagom osobe kolekcionara. Stoga možemo reći da zbirka predstavlja osobnost onoga koji je gradi. Iz zbirke možemo iščitati interese, ljubav, stručnost, posvećenost. Zbirka doista jest intimno svjedočanstvo jednog života, osobe, koje možda više nema, ali živi dalje u kolekciji koju je oblikovala.
U tom kontekstu, ova izložba predstavlja samo mali dio privatne zbirke gospodina Drage Novaka, ali onaj, koji najrječitije govori o njemu kao kolekcionaru i čovjeku.
Čitava zbirka umjetnina i predmeta daleko je kompleksnija od izloženoga. Upoznavanjem zbirke, upoznajemo osobu širokih intelektualnih preokupacija, znatiželjnog istraživača egzotičnih kultura, drugih i drugačijih profesionalnih ekspertiza. Susrećemo čovjeka koji kvalitetu i bogatstvo vlastitih profesionalnih postignuća, traži i nalazi u drugim i drugačijim manifestacijama profesionalizama. Predmeti i umjetnička djela kojima se okružuje možda su raznorodni po mnogočemu, ali poveznica je uvijek kvaliteta izrade i koncepta.
Kao liječnik i znanstvenik koji cijeli svoj profesionalni život provodi u Njemačkoj, gospodin Drago Novak često promišlja razloge svoje kolekcionarske strasti. Da li je to „genetska greška“ ili „hipertrofirani atavizam posjedovanja“, i kako se zapravo „od snova o zbirci“, razvila „nostalgija za domovinom“.
Govoreći o nastajanju vlastite zbirke, svjestan je da je „izbor načinjen srcem, instinktom, onim nečim što živi nedefinirano i nestrukturirano u nama“. Zbirka koju je stvorio potvrđuje da je bio znanstvenik u pristupu, intelektualac u promišljanju, da je imao dobru intuiciju u odabiru i veliko srce u realizaciji.
Jedna od posljednjih, a vjerojatno i najbolja cjelina u cjelokupnoj zbirci, jest zbirka recentne hrvatske umjetnosti, oblikovana tokom posljednjih dvadesetak godina.
Specifičan kontekst vremena i događanja, bio je poticaj za fokusiranje na hrvatsku umjetnost. Nostalgija za domovinom, želja da bude prisutan na neki način, namjera da pomogne, da sudjeluje, rezultirala je postepenim formiranjem zbirke recentne hrvatske umjetnosti. Bez obzira na emocionalno okruženje, gospodin Novak stvara respektabilni odabir autora i njihovih radova. Radi se uglavnom o umjetnicima koji osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, započinju svoju karijeru, još neafirmirani i nepoznati široj publici, ili kao već afirmirani umjetnici ulaze u nove umjetničke izraze. U tom odabiru, gospodin Novak pokazuje i hrabrost i mudrost kolekcionara, koji važe i rizik i vrijednost i osobne sklonosti, oslanjajući se na vlastitu intuiciju.
Čitava zbirka sadrži osobni odabir modernih i postmodernih hrvatskih umjetnika dominantnih struja i stilova, ali i onih koji svoj izraz razvijaju nevezano za mainstream. Primjetna je sklonost ekspresivnim izrazima raznih provenijencija, od klasičnih intervencija na figuri ili pejzažu, pa do potpuno slobodnih apstraktno-ekspresionističkih kompozicija. Nadrealno-fantazmagorični izrazi također su česti u rasponu od gotovo magično-realističkih, pa do fantastično-ironičnih. Od umjetnika mlađih generacija, dominira odabir pripovjedačkih koncepata nove slike. Izvan mainstreama susrećemo osobni odabir tema i autora vezanih uz ideju domovine, osobnih prijateljstava i intimnih prioriteta.
Kao posebnu zbirku u zbirci, i možda najosobniju cjelinu, željela bih izdvojiti kolekciju Ex Libris-a, također predstavljenu ovom izložbom. Radi se o izuzetnoj cjelini malih grafičkih formi, osobnih po definiciji, izvedbi i značaju. Kolekcionarski pristup ovdje je bio neopterećen stilovima i imenima, pa se stoga može iščitati kao čista strast i osobno zadovoljstvo.
Postava ove izložbe ima namjeru predstaviti zbirku umjetnina, a posredno, osobu kolekcionara, gospodina Dragu Novaka. On je uzrok i posljedica, pokretač i tvorac, osobni korisnik i objektivni promatrač zbirke u nastajanju. Izložba je presjek ostavštine s naglaskom na umjetničkim djelima hrvatskih umjetnika, aktivnih kroz proteklih dvadesetak godina. Ali izložba je, prije svega svjedočanstvo jedne izuzetne osobnosti, erudita, filantropa, kolekcionara i domoljuba. I kao što svakoj zbirci vrijednost potvrđuju odabrani autori, tako i zbirka, jednom stvorena ima poslanje promocije i umjetnina i autora i kolekcionara. Na ovoj izložbi, svaka je slika sjećanje i svaki predmet uspomena. Ostavština živi dalje i šire od ove izložbe i u dobrim je rukama supruge, gospođe Zlate Novak, koja izuzetnim marom i s puno ljubavi brine da zbirka nastavi živjeti dalje, da nastavi put i avanturu novih dimenzija.

Ksenija Kipke, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka

Biografija

Prof. dr. med. Drago Novak (1933.-2011.), rođeni Đurđevčanin, bio je istaknuti liječnik, znanstvenik i profesor rendgenologije na Sveučilištu u Hamburgu, vlasnik instituta za rendgensku dijagnostiku i nuklearnu medicinu u Bonnu. Kao specijalist dao je značajan doprinos europskoj i svjetskoj radiologiji. Međutim, spektar njegovog interesa obuhvaćao je povijest, umjetnost, književnost, kazalište, putovanja….
Spomenutim područjima pristupao je s podjednakom pozornošću, svaka mu je pojedinost bila značajna sastavnica određene cjeline. Ako je to bila kartografija, izučavao bi povijest svjetskih otkrića, geografiju, povijesne istraživače i putnike, ako je to bila recentna hrvatska umjetnost, morao je osobno upoznati i njene predstavnike, obići ateljee, družiti se s njima, priređivati prigodne izložbe. Njegov analitički pristup postupno se pretvarao u rijetko viđenu kolekcionarsku strast. U društvima kolekcionara svojim si je zbirkama priskrbio respektabilnu poziciju, a posebno kartografskom koja broji 570 listova zemljopisnih karata, 63 sveska atlasa te 99 svezaka stručnih knjiga.
Novak je sakupljao ex librise i bio je član Njemačkog društva za Ex librise od 1987. godine. Umjetnik Vujanović je radio za Novaka i njegove prijatelje ex librise koji su obogatili mnoge knjižnice imućnih uglednika u Hrvatskoj. Novakov ex libris iz 1987. godine sadrži tekst Ex libris prof. dr. med. D. Novak, a u sredini je okruglo kakvo nalazimo i na masonskim simbolima. Novakov ex libris iz 1989. godine također je rad Branka Vujanovića koji u sredini ima stari đurđevački grad, a na vrhu gradske kule postavljen je pijetao ukrašen šahovnicom dok u vodama Drave plivaju dva šarana.
Izvor: Josip Bratulić: Hrvatski ex libris, Zagreb: Denona 2007.