Skip to content

EK vijesti 20. rujna 2016.

European Commission 1

Predsjednik Juncker govorio u Zürichu prigodom obilježavanja 70. obljetnice govora Winstona Churchilla, pritom se sastao sa švicarskim predsjednikom Schneiderom-Ammannom

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer je otputovao u Švicarsku da bi na Sveučilištu u Zürichu govorio povodom 70. obljetnice govora Winstona Churchilla 19. rujna 1946. U svom govoru predsjednik Juncker je pohvalio Churchillov govor kao prekretnicu u Europi nakon Drugog svjetskog rata, istaknuvši da je u njemu „izrečeno mnogo toga što nadalje ima vrjednotu u Europi, na našem kontinentu i šire“. Istodobno je naglasio da europska integracija nakon Drugog svjetskog rata nije djelo političara, već projekt naroda koji su se umorili od međusobnog ratovanja. „To je projekt onih koji su se nakon rata vratili s bojišnice, iz koncentracijskih logora, uništenih gradova i sela pa su osmislili politički program koji i danas dokazuje svoju učinkovitost.“ Transkript cijelog govora dostupan je na internetu (na njemačkom). 

Opća skupština UN-a: partnerstvo EU-a i UNICEF-a za djecu i mladež pogođene krizom u Siriji 

Europska unija jača djelovanja na pružanju obrazovanja i zaštite stotinama tisuća djece i mladih koji su pobjegli pred sukobima u Siriji. U kontekstu konferencije za potporu Siriji održane ove godine u Londonu Regionalni uzajamni fond EU-a za odgovor na sirijsku krizu obvezao se osigurati 90 milijuna eura kao podršku radu UNICEF-a s djecom i mladima koji su pobjegli pred ratom u Siriji i sklonili se u Jordanu, Libanonu i Turskoj. Koristi će imati i djeca i mladi u zajednicama domaćinima koji i sami imaju poteškoća s pristupom obrazovanju i osnovnim uslugama. „Regijski uzajamni fond EU-a odgovor je na sirijsku krizu i jedan je od ključnih instrumenata koje imamo na raspolaganju pri ispunjenju obećanja s Londonske konferencije o podršci Siriji i regiji vrjedan tri milijarde eura. Zahvaljujući toj podršci možemo brzo i fleksibilno pristupiti rješavanju situacije djece i mladih iz Sirije. Financijski doprinos EU-a pridonijet će sprječavanju stvaranja ‘izgubljene generacije’ i svih negativnih posljedica koje to nosi po čitavu regiju“, izjavio je Johannes Hahn, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju uoči sastanka s g. Lakeom u New Yorku na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je na internetu. Objavljen je i informativni članak o EU-u i krizi u Siriji.

EUROSTAT: nov način komunikacije o statističkim podatcima – digitalna publikacija o energiji u Europskoj uniji

Osvjetljenje, grijanje, kretanje, proizvodnja – energija nam je neophodna za svakodnevni život. Uključivanje računala ili pak automobila radnje su koje činimo kao zdravo za gotovo, ali one su zapravo završni stupanj složenog procesa koji započinje sirovinom, a završava konačnom konzumacijom. Tako se, primjerice, sirova nafta pretvara u motorni benzin, a fosilna, nuklearna i obnovljiva energija u struju. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji