Skip to content

Tonko Smokvina predstavio se u Metkoviću izložbom apstraktnih slika

tonko smokovina metković 6

foto galerija

Izložba slika Tonka Smokvine otvorena je u petak, 16. rujna 2016. u Gradskom kulturskom središtu u Metkoviću, u kojem ostaje otvorena do kraja ovog mjeseca. Riječ je o postupno nastajućem izložbenom ciklusu slika koji se lani počeo javnosti predstavljati u dubrovačkoj Galeriji Sebastian. Pri čemu je tijekom jedne godine dana ciklus slika umjetnik nadopunjavao novim djelima, pa tako je i nastao njezin naslov „Nemir“. Izložba tog naslova nakon što je prošle godine bila zapaženo postavljena u Galeriji Sebastian u Dubrovniku nastavlja svoj izložbeni put po hrvatskim galerijama, nakon Metkovića bit će postavljena u Modernoj galeriji u Zagrebu, potom u Galeriji Aluminij u Mostaru, a nakon toga i u Galeriji Oranžerija u Vukovaru koja je smještena u kompleksu novoobnovljenog dvorca Eltz.

U Metkoviću postavljeni ciklus pokazuje 28 vrlo zanimljivih slika velikih formata, rađenenih u tehnici akrila na platnu koje karakterizira apstraktan prikaz figurativnog, jarki kolorit i osobne asocijacije koje se uz njih vezuju, pri čemu su zanimljive tekstove u katalogu pisali povjesničari umjetnosti Marin Ivanović i dr. sc. Antun Karaman.

Antun je Karaman konstatirao kako je „Smokvinin forte odnos prema boji i potpuna sloboda u izrijeku. U izboru načina rada blizak je već pomalo zaboravljenim iskustvima europskog i američkog apstraktnoga ekspresionizma (romantični idealizam, slikarstvo gesta i boja kao zasebna vrjednota po sebi, uz oblikovnu vrjednost), koje hrabro spaja s tradicijskim načinom rada (slikanje akrilom na platnu) i stiliziranom figurativnošću forme – predmetnost koju slika predmetnost je koju gleda (i koja na njegovim slikama nikad u potpunosti ne iščezava), ali pri tomu mu je jednako bitan, ako ne i bitniji, doživljaj i srh koji promatrani detalji induciraju – ono fizičkim okom neviđeno, sjenovito, neiskazivo i višeznačno, ono nesvodivo i nepoznato što se iza obličja pojavne forme krije i što je moguće domašiti samo transcendiranjem: Apstraktne forme mogu sadržavati zbiljske slike, čuvati ih ili poprimiti njihovu vrjednost i značenje. … Nepredmetno izražavanje ljudskog duha otvoreno je transcendentnom. (Wili Baumeister).

Marin Ivanović objašnjavajući granicu između apstraktnog i figurativnog prikaza zapisao je: „Osjetivši kako je uspostavio ekvilibrij između redukcije i apstrakcije, oslobodivši potez uvjetovanosti predloška i davši mu inherentnu logiku i autonomiju, zaokružio je novi ciklus slika koje mogu asocirati na vegetaciju ili krajobraz, ali su zapravo materijalne značajke jednog duhovnog zrenja. Pojedine slike u Tonkovom ciklusu ipak vraćaju dug prethodnim radovima; motivski (agavama, cvjetovima i pelješkim pejzažima), a stilski akademskim eksperimentima s ljepljivim papirnatim trakama, kolorističkim eskapadama ružičaste fuksije i chartreuse zelenih akcenata, organizirano razmještenih na velikim površinama u jednom valeru sive, plave ili crne. Na prethodnim je radovima suočavanje takvih koloriranih polja oštrih bridova, postavljenih iskosa, odozgo ili odozdo, stvaralo prostor, anuliralo volumen i istodobno bivalo motivom. Sad velike lazurne površine u jednome tonu nisu više kontrastirane jedna drugoj, već novoj tvorbi, razvijenoj gesti i pastoznom namazu s kojima tvore komplementarno jedinstvo autentičnog prosedea. O njima neovisni, spiralni su crteži koji se pojavljuju na pojedinim slikama, uvjetno rečeno „cvjetovi“, a u duhovnom smislu reprezenti kružnog kretanja stvari u prirodi, kao i samoga života.“

See also  Otvorena izložba Ksenije Talijančić: Oči starih kuća

tonko smokovina metković 5

Tonko Smokvina rođen u Dubrovniku 1980. godine. Srednju umjetničku školu „Luka Sorkočević“ završio je u Dubrovniku, smjer slikarski dizajner. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. godine u klasi profesora Eugena Kokota. Izim slikarstvom, djelatno se bavi nastavno pedagoškim djelovanjem. Član je HDLU Dubrovnik. Realizirao je nekoliko zapaženih slikarskih ciklusa uz obilje pojedinačnih djela. Do sad je izlagao na šesnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Živi i djeluje u Dubrovniku.