Skip to content

Predsjednica i ministar Kovač na sastanku u UN-u o izbjeglicama i migrantima

new york 10

Uoči 71. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku održan je Sastanak na vrhu o velikim kretanjima izbjeglica i migranata. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović supredsjedala je Okruglim stolom na temu Svjetski sporazum o podjeli odgovornosti za izbjeglice, poštovanje međunarodnog prava koji je održan u sklopu sastanka na vrhu.

Grabar-Kitarović kazala je kako, unatoč napretku koji su Hrvatska, EU i partneri od prošle jeseni ostvarili u razvoju strategija i rješenja za obuzdavanje migrantske krize, njezino financiranje i upravljanje, glavni problem još uvijek nije riješen.

Navela je kako su velika kretanja ljudi svjetski fenomen te da ni jedna država članica ne može ustuknuti pred njim. To nije samo ‘europski problem’ ili problem koji se događa negdje drugdje, daleko izvan vidokruga, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala da smo dosad već trebali shvatiti kako naš svijet nema granica što se tiče humanitarnih i sigurnosnih pitanja.

Predsjednica Grabar-Kitarović je posebno naglasila važnost sprečavanja i okončanja sukoba, nasilja i progona te istaknula kako će provedba Agende 2030. pozitivno djelovati na mnoge uzroke migracija. Sukob je tek jedan od tih uzroka, no možda je jedini na koji svjetska zajednica pravodobno može djelovati kako bi ga spriječila i naposljetku okončala, istaknula je i dodala kako ćemo se drugim razlozima, među kojima su siromaštvo, nedostatak šansi, klimatske promjene, neuspjele države i društva u kojima se stanje stalno pogoršava, i dalje dugoročno baviti.

I ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač sudjelovao je na sastanku na vrhu o velikim kretanjima izbjeglica i migranata koji se održao u središtu UN-a u New Yorku, u organizaciji glavnog tajnika i predsjednika Opće skupštine UN-a.

Donošenjem newyorške deklaracije stigao i globalni odgovor na izazov s kojim se ne suočavaju samo Europa i Bliski istok, nego i cijeli svijet. Plan usvojen u New Yorku mora omogućiti da se prema izbjeglicama postupa tako da im budu osigurani dostojanstvo, sigurnost i njihova ljudska prava, istaknuo je Kovač koji dodaje da je u svijetu preko 240 milijuna izbjeglica, pola od njih su djeca.

Dodao je da je Hrvatska do sada pokazala da prema izbjeglicama postupa organizirano, koncentrirano i humano. Mi smo prošle godine zbrinuli na teritoriju RH nekoliko desetaka tisuća izbjeglica, uglavnom smo zemlja tranzita. Pokazali smo se efikasnima i još jednom želim hrvatskoj javnosti reći da smo pokazali efikasnost u suradnji s kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije. Naš način postupanja doveo je do smanjenja migrantskog vala, na neki način do zatvaranja balkanske rute zbog angažmana Hrvatske s kolegama iz susjedstva, rekao je Kovač. HRT