Izložba radova Josipa Butkovića pod nazivom Dvorišta/Courtyards, otvara se u galeriji Kortil, u utorak, 20. rujna u 20 sati

Premijerno postavljena proljetos u galeriji Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, izložba sadrži grafike i popratni materijal koji dokumentira proces njihovog nastajanja. Slijedom svojih dosadašnjih umjetničkih istraživanja i bogatog metijerskog iskustva vrsnog grafičara, Butković je nakon projekta Veli Mrgar, otvorio novi tematski ciklus pod nazivom Dvorišta. Tehnički postupak sličan onom iz Jurandvora, ovom izložbom donosi recentne radove s novih lokaliteta, no i dalje otvorenih prirodi i u interakciji s njom.

Neobičan i zanimljiv postav u galerijskom prostoru, podsjetit će riječku publiku na autorovu izložbu/akciju u Kortilu iz 1999. godine pod nazivom Ne budi lijen i ostavi trag u riječkoj grafici, na kojoj je publika bila pozvana na sudjelovanje. U proteklom razdoblju Butković je iz izložbenog prostora izašao u prirodno okruženje i interakciju postavio na puno širu razinu.

Josip Butković aktivan je na riječkom Sveučilištu od 1980. godine, dugogodišnji je profesor na odsjeku grafike, te jedan od osnivača Akademije primijenjenih umjetnosti. Od 2013. godine obnaša dužnost dekana Akademije, a ovom izložbom se ujedno oprašta s tom funkcijom.

image001Biografija:

JOSIP BUTKOVIĆ je rođen u Rijeci 1950. godine. Diplomirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu 1980. godine kod profesora Halila Tikveše. Poslijediplomski studij grafike završio na Fakultetu za likovne umjetnosti u Beogradu 1983. godine pod mentorstvom profesora grafike Branka Miljuša.

Na Sveučilištu u Rijeci radi od 1980. godine i prošao je postupak izbora u sva umjetničko-nastavna zvanja od asistenta do redovitog profesora. Prvi puta u zvanje redoviti profesor izabran je 1997. godine, a 2003. godine u zvanje redoviti profesor, kao trajno zvanje. Funkciju prodekana za nastavna pitanja obnašao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1989. godine. Od 1995. do 1997. godine predstojnik je Katedre za grafiku i crtanje na Odsjeku likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, a od 1997. do 2000. godine pročelnik Odsjeka. Od 2006. do 2008. godine je predstojnik Katedre za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a od 2013. godine obnaša dužnost dekana Akademije. Od 2004. do 2010. godine radi u svojstvu profesora, vanjskog suradnika na Odsjeku likovnih umjetnosti Umjetničke akademije Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Svojim radom kroz umjetničko-nastavne programe Kalkografskog ateljea na Sušaku u Rijeci, zaslužan je za stvaranje „Riječke grafičke škole“ te dobiva Nagradu Grada Rijeke 2005. Godine za ukupan umjetnički i nastavni rad.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Do monografske izložbe „Obljaj“ u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci 2006. godine i samostalne izložbe „Dvorišta“ u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu 2016. godine priredio je preko pedeset samostalnih izložbi i likovnih intervencija u galerijskim i muzejskim prostorima. Od 14. Međunarodnog bijenala grafike u Ljubljani 1981. Godine izlagao je na preko stotinu međunarodnih skupnih izložbi, bijenala i trijenala grafike, među kojima su najvažniji Međunarodni bijenale grafike u Krakovu, Intergrafika u Berlinu, trijenala grafike i crteža u Lublinu, međunarodne izložbe grafike u Kanagawi, Trijenale grafike u Frechenu, Međunarodni bijenale grafike u Maastrichtu, Međunarodni bijenale grafike u Varni, Trijenala grafike u Zagrebu, izložbe grafike u Tokiju i Yokosuki te 3. Praha Graphic u Pragu.

Za svoj rad dobio je mnoge nagrade i priznanja, od godišnje nagrade za grafiku Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka (1987.), nagrade na 15. Zagrebačkoj izložbi jugoslavenske grafike u Kabinetu grafike JAZU (1988.), nagrade Ureda za obrazovanje i kulturu Grada Zagreba na 1. trijenalu grafike Kabineta grafike HAZU (1997.), posebnog priznanja žirija na 3. hrvatskom trijenalu grafike (2003.) te Nagrada Grada Rijeke (2005.). Monografija u nakladi Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb i Grada Rijeka tiskana mu je 2008. godine. Živi i radi u Gornjim Vrhovinama u Lici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.